Rechts de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken Raul Romeva en links naast hem leider Carles Puigdemont in Brussel eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Catalanen krijgen in Brussel geen voet aan de grond

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De Catalanen hopen al weken op hulp uit Brussel bij hun streven naar onafhankelijkheid, maar die hulp gaat er niet komen. Sterker nog: de vertegenwoordigers van de EU-landen in Brussel weigeren zelfs maar de telefoon op te nemen als de Catalanen bellen.

De NOS vroeg aan alle delegaties van de EU-landen in Brussel of ze contact hebben gehad met de Catalanen. Van de 27 reageerden er twintig. Alle twintig zeiden ze dat het contact er niet of zeer waarschijnlijk niet is geweest. "Je weet nooit of mensen elkaar tegenkomen op een receptie, maar we gaan ze echt niet officieel ontvangen", zegt een diplomaat.

Bluffen

Dat is opvallend omdat de Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken deze week in Brussel zei dat hij contact heeft met alle EU-landen. "Wij praten met iedereen. Met delegaties van landen, met hun permanente vertegenwoordigers, met iedereen", aldus Raul Romeva. Maar praten ze ook met u? "Natuurlijk, wij praten niet tegen een muur. Als we praten dan wordt er terug gepraat."

Het lijkt er sterk op dat de minister blufte. Alleen al zijn claim dat hij minister van Buitenlandse Zaken is, doet in Brussel wenkbrauwen fronsen. "Het lijkt mij niet dat wij kunnen praten met iemand die zich minister van Buitenlandse Zaken noemt, die geen land vertegenwoordigt", zegt een vertegenwoordiger van één van de EU-landen.

Dit ligt heel, heel, heel gevoelig.

Anonieme diplomaat

De diplomaten met wie de NOS sprak, willen dat alleen anoniem doen. "Dit ligt heel, heel, heel gevoelig. Iedereen wil gewoon blijven handelen met Spanje, dus respecteren wij de Spaanse grondwet. No way dat wij een Catalaanse minister van Buitenlandse Zaken ontvangen."

Catalonië heeft een permanente vertegenwoordiging, een soort ambassade, in Brussel. Volgens de diplomaten die wij spreken doen de Catalanen daar niet eens een poging om contact op te nemen met permanente vertegenwoordigingen van de EU-landen.

Wij vinden wel agendatechnische redenen om ze niet te ontvangen.

Anonieme diplomaat

Eén van de diplomaten: "Voor zover ik weet is er nooit een verzoek geweest om bij ons langs te komen. En als dat verzoek er wel komt, weet ik zeker dat wij wel agendatechnische redenen weten te vinden om ze niet te ontvangen." Een ander: "Het is niet heel diplomatiek om iemand te zeggen dat hij niet welkom is, maar laat ik het zo zeggen: wij hebben ons contact met landen, niet met regio's."

De Catalaanse permanente vertegenwoordiger Amadeu Altafaj erkent dat het moeilijk is om contacten te leggen in Brussel. "Natuurlijk ontkennen ze allemaal dat ze met ons praten. Spanje legt zware druk op ze om niet met ons te spreken. We praten alleen informeel met ze, nooit officieel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl