Er is nog altijd geen helderheid over de scheiding tussen Europa en Groot-Brittannië
NOS NieuwsAangepast

Britten beginnen gevolgen van brexit in hun portemonnee te merken

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Zeven maanden geleden begonnen de Britten officieel aan de uittredingsprocedure uit de Europese Unie, maar nog altijd is er geen helderheid over de scheiding. Laat staan over hoe het leven buiten de EU eruitziet. Ook na de EU-top afgelopen week kwam die duidelijkheid er niet.

Maart 2019, zo schrijft het Europese Artikel 50 voor, moet er een akkoord liggen dat door alle EU-parlementen is geratificeerd. Dat betekent dat er uiterlijk oktober 2018 een deal moet zijn.

Ondertussen begint brexit zijn eerste sporen na te laten in Groot-Brittannië. Deze week lieten nieuwe inflatiecijfers zien dat alles voor de Britten het afgelopen jaar gemiddeld 3 procent duurder is geworden.

Het is een direct gevolg van de daling van het Britse pond na het brexit-referendum. Groot-Brittannië importeert namelijk veel voedsel, kleding en olie. Hoe lager het pond, hoe duurder de import. Het is sinds 2012 niet voorgekomen dat de prijzen met 3 procent per jaar omhooggingen.

Sommige mensen hebben nu per jaar 4000 pond minder te besteden dan in 2010.

Frances O'Grady, vakbondsleider

Daarmee gaan de Britten er in koopkracht op achteruit. De lonen stijgen namelijk gemiddeld met nog geen 2 procent. En in de publieke sector komt de klap nog harder aan. Na de crisis van 2008 kwam er bij de overheid een zogenaamde pay cap, zodat lonen maximaal 1 procent per jaar konden stijgen.

Dat gold voor bijvoorbeeld leraren, verpleegkundigen en politieagenten. "Sommige mensen hebben nu per jaar 4000 pond minder te besteden dan in 2010", zei Frances O'Grady, secretaris-generaal van de vakcentrale TUC, afgelopen week tijdens een demonstratie voor het parlement. Vakbonden kondigden ook grote stakingen aan komend jaar, als de lonen niet harder stijgen.

Hardste klappen

Wel presenteerde de overheid ook nog positieve cijfers: in de afgelopen 42 jaar was de werkloosheid niet zo laag in Groot-Brittannië. Maar 4,3 procent van de beroepsbevolking zit op dit moment zonder werk.

Desondanks groeien de lonen in een veel te laag tempo mee, zeggen economen. "Dit laat zien dat Groot-Brittannië goed is in banen scheppen, maar vreselijk scoort in het verhogen van salarissen", zei econoom Stephen Clarke tegen The Financial Times.

Zolang de brexit-onderhandelingen geen duidelijkheid scheppen, zal de situatie er voor veel Britse werknemers niet beter op worden. Helemaal als de gesprekken uiteindelijk stuklopen, zo rekende denktank Resolution Foundation uit. De laagste inkomens zullen bij een 'No Deal'-scenario de klappen het hardst voelen. Terwijl juist in deze categorie de meerderheid voor brexit stemde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl