Max Verstappen in gesprek tijdens de derde training voor de GP van de Verenigde Staten
NOS SportAangepast

Verstappen zesde in kwalificatie, maar start in achterhoede

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt een grote inhaalrace voor Max Verstappen. De Nederlander, de laatste weken in grootse vorm, finishte zaterdag in de kwalificatie op het circuit van Austin als zesde. Red Bull besloot echter zaterdag de motor van de bolide te wisselen, waardoor Verstappen zondag wegens een gridstraf vanaf de negende startrij moet vertrekken.

Vooraan staat de Mercedes van Lewis Hamilton. De WK-leider, die zondag al zijn vierde wereldtitel veilig kan stellen, veroverde met 1.33,108 zijn 72ste polepositie in zijn loopbaan. De Brit was in alle trainingen de snelste en onderschreef met de kwalificatie zijn favorietenrol voor zondag. Hamilton stond vorig jaar ook op pole in Amerika, toen noteerde hij 1.34,999.

Sebastian Vettel staat naast Hamilton op de eerste startrij. De Duitser van Ferrari is de naaste concurrent van de Brit en mag zondag niet veel verliezen om de WK-strijd nog levend te houden. Vettel noteerde 1.33,347 en gaf 0,239 seconde toe op Hamilton.

De tweede rij wordt bezet door Valtteri Bottas (Mercedes) en Daniel Rcciardo. De teamgenoot van Max Verstappen troefde Ferrari-rijder Kimi Räikkönen af in het duel om de vierde plaats.

Vijftien plaatsen

Verstappen begon de tweede dag in de wetenschap dat een goede kwalificatie niet veel zou opleveren. Het wisselen van motorcomponenten kostte hem een gridstraf van vijftien plaatsen. De Nederlander ging niet tot het uiterste, maar handhaafde zich wel vooraan.

Verstappen is niet de enige die zondag plaatsen moet inleveren. Ook Nico Hulkenberg (Renault), Stoffel Vandoorne (McLaren) en nieuwkomer Brendon Hartley (Toro Rosso) krijgen te maken met een gridstraf wegens veranderingen aan de bolide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl