Ugandese homo-activiste vecht door

Door redacteur Lara Rense

De presidentsverkiezingen vandaag in Uganda bieden weinig hoop voor homoseksuelen in het Oost-Afrikaanse land. President Yoweri Museveni zit al 25 jaar stevig in het zadel en zal niets doen tegen de hevige homohaat in het land.

Van zijn tegenstrevers valt in dat opzicht ook weinig te verwachten. Slecht nieuws voor de lesbische Pepe Onziema en haar vrienden. Hen rest niets anders dan eenzaam te vechten tegen alle vooroordelen, de strafbaarheid, bedreigingen en geweld.

Homorechten-activiste Pepe Julian Onziema was een paar dagen in Amsterdam, om bij te komen van een zeer bedreigende periode in Uganda. In een openhartig gesprek vertelt ze over het leven in haar land. Over de brute moord op haar vriend David Kato, de bedreigingen en over de diepgevoelde angst de volgende te zijn.

Moord

Pepe Onziema's wereld stortte in toen ze hoorde van de gewelddadige dood van haar homoseksuele vriend. De Ugandese kreeg een telefoontje, of ze gehoord had dat er iets mis was met David? Pepe wist van niets, ze had hem bovendien pas nog gesproken. Maar toen ze opnieuw zijn nummer probeerde, kreeg ze geen gehoor meer.

Volgens de politie was het een roofmoord, maar dat gelooft Pepe niet. Er klopt niets van het verhaal van de verdachte, zegt ze, en bovendien kreeg David vlak voor zijn dood de ene doodsbedreiging na de andere. Hij is vermoord, omdat hij homo was, denkt Pepe.

Hoofdredacteur

En dat heeft volgens de Ugandese alles te maken met die ene dag in oktober vorig jaar. De hoofdredacteur van de lokale krant Rolling Stone opende de jacht op homo's in de hoofdstad Kampala. Hij verklaarde ze vogelvrij door foto's, namen en adresgegevens te publiceren van honderd homo's en lesbiennes. Boven de foto's plaatste hij de schokkende tekst 'HANG ZE OP'. Tegenover CNN vertelde de hoofdredacteur, Giles Muhame, dat hij homo's erger vindt dan terroristen en dat ze eigenlijk geen rechten hebben.

Ook Pepe en David Kato kwamen in de krant. David zelfs met zijn foto op de voorpagina. Hun leven werd een hel. Beide activisten besloten een rechtszaak te beginnen tegen Rolling Stone. Het was genoeg, dit moest stoppen. Ze wonnen de zaak, de krant moest ophouden met publiceren, maar hun overwinning had wel een keerzijde.

De bedreigingen en het geweld namen volgens Pepe toe. Ze durfde haar huis nauwelijks nog uit. En een maand geleden werden al haar angsten bewaarheid toen haar vriend werd vermoord.

Bloed

De politie vroeg haar mee te komen naar zijn huis, vlak na de tragedie. Wat ze daar zag, achtervolgt haar tot op de dag van vandaag. "Ik zag bloed, zoveel bloed. Overal, ook op zijn bed. Er was een worsteling geweest... en ik zag een stuk van zijn hersenen liggen." De Ugandese kan er nog altijd niet van slapen. Ze is bang dat haar hetzelfde zal overkomen. "Ik heb me sinds de dood van David geen moment meer veilig gevoeld en kijk steeds over mijn schouder.'"

De paar dagen in Amsterdam waren voor haar dan ook bevrijdend, maar ze wil er niet te veel aan wennen. Pepe Onziema wil door, ze wil blijven vechten voor haar rechten en die van andere homoseksuelen in Uganda. "Ik moet er alles aan doen wat ik kan om dingen te veranderen", vertelt ze strijdvaardig.

Pepe zal vandaag niet stemmen. Er is geen enkele presidentskandidaat die op komt voor rechten van homo's. Steun komt vooral uit het buitenland, bijvoorbeeld van Nederlandse mensenrechtenorganisaties en van de Nederlandse ambassade. Ze hebben geholpen naar Nederland te komen. Daar is ze iedereen dankbaar voor, het sterkt haar in het gevoel dat ze door moet gaan.

Over twee weken een uitgebreid interview van redacteur en NOS Radio 1 Journaal-presentator Lara Rense met Pepe Julian Onziema, in het tijdschrijft Zij aan Zij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl