Talkpoeder in de schappen in de VS
NOS NieuwsAangepast

Megaclaim om 'kanker door talkpoeder' afgewezen

Een Amerikaanse rechter heeft een claim van 417 miljoen dollar afgewezen van nabestaanden van een vrouw die zegt dat ze kanker heeft gekregen door het gebruik van talkpoeder.

De vrouw kreeg in augustus de claim van omgerekend ruim 350 miljoen euro toegewezen, maar in hoger beroep draaide de rechter dat terug. In de tussentijd is ze overleden.

Ze gebruikte het talkpoeder al sinds de jaren 50. De fabrikant, Johnson & Johnson, heeft volgens haar nooit gewaarschuwd voor de gevaren van talkpoeder.

Geen verband

Haar advocaat zei dat hij documenten had waaruit bleek dat Johnson & Johnson wist van het verband tussen talk en eierstokkanker. De fabrikant zegt dat er nooit enig verband is aangetoond.

In augustus oordeelde een rechtbankjury dat de vrouw gelijk had en wees de schadevergoeding toe. De rechter in Los Angeles zegt nu dat er sprake was van vergissingen, gebrek aan bewijs en dat het bedrag van de claim excessief is.

De advocaat van de nabestaanden van de vrouw stapt nu naar een andere rechter om het oordeel aan te vechten.

De afgelopen jaren hebben honderden mensen een dergelijke claim ingediend tegen Johnson & Johnson, voor bij elkaar vele honderden miljoenen dollars. In veel gevallen heeft een rechtbankjury de claim al gehonoreerd.

Zo kreeg vorig jaar een vrouw uit South-Dakota 55 miljoen dollar toegewezen en de familie van een overleden vrouw uit Alabama 72 miljoen. Die laatste claim is in hoger beroep inmiddels weer afgewezen.

Johnson & Johnson zegt dat de wetenschap duidelijk is en dat het gebruik van talkpoeder ongevaarlijk is. Het bedrijf zal zich blijven verzetten tegen iedere claim die het tegendeel beweert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl