Premier Rajoy van Spanje

Spaanse regering grijpt hard in in Catalonië

De Spaanse regering wil Catalonië de komende maanden onder direct bestuur van Madrid brengen. De regering vraagt de Spaanse senaat om regiopresident Puigdemont en diens regering af te zetten. Dat heeft premier Rajoy bekendgemaakt na urenlang overleg met zijn ministers over de kwestie.

Rajoy wil dat ministers in Madrid het bestuur van de regio overnemen. Het Catalaanse parlement blijft wel functioneren, maar de rechten ervan worden fors beperkt. De Senaat in Madrid gaat toezicht houden op het regioparlement. De Spaanse regering, die de nationale televisiezender TVE controleert, neemt ook de Catalaanse zender TV3 over.

'Het was niet onze wens om artikel 155 toe te passen'

Puigdemont

De Catalaanse leider hult zich voorlopig in stilzwijgen over de maatregelen die in Madrid zijn genomen. Hij loopt mee in een demonstratie die om 17.00 uur in Barcelona begint. De regionale leider heeft een persconferentie aangekondigd die om 21.00 uur begint.

Nieuwe verkiezingen

De toestemming van de Senaat in Madrid voor de maatregelen wordt gezien als een formaliteit. De coalitie van premier Rajoy heeft er de absolute meerderheid. Daarnaast hebben oppositiepartijen al gezegd de maatregel te steunen. De senaat buigt zich er de komende week over.

Rajoy benadrukt dat hij niets verandert aan de autonomie van Catalonië. "We vervangen alleen de politiek verantwoordelijken", zegt hij.

Madrid wil binnen zes maanden nieuwe verkiezingen uitschrijven in Catalonië, zodat de regio daarna weer op eigen benen kan staan.

Onafhankelijkheid

Rajoy neemt de maatregel omdat het regionale bestuur in Catalonië dreigt de onafhankelijkheid uit te roepen. Dat gaat in tegen de Spaanse grondwet. Bijna drie weken geleden hield de Catalaanse regering een referendum over onafhankelijkheid, dat door het Constitutionele Hof illegaal is verklaard. De overgrote meerderheid van de opgekomen kiezers stemde toen voor onafhankelijkheid.

Aan het begin van zijn toespraak wees Rajoy op de economische gevolgen voor Catalonië van onafhankelijkheid. Zo zouden veel bedrijven volgens hem vertrekken uit de regio en zou er ongekende inflatie ontstaan.

"Als Catalonië onafhankelijk wordt, moet het de EU uit. Dan worden douaneposten weer ingesteld en verdwijnen alle gemakken van de ECB", zei hij.

Angst

Een journalist vroeg na afloop van de toespraak aan Rajoy of hij niet bang is dat regiopresident Puigdemont weigert op te stappen. Toen zei Rajoy: "hij zou alleen bang moeten zijn voor wat er gebeurt als hij dat niet doet."

Rajoy is niet bang voor de gevolgen van zijn beslissingen. "Mijn enige angst als premier is de wet niet uit te voeren. Anderen zijn verantwoordelijk voor hoe dit nu afloopt." De premier zegt dat hij artikel 155 nooit heeft willen inzetten, maar er is volgens hem geen andere optie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl