Ted-Jan Bloemen ANP

Sven Kramer is opnieuw een record kwijtgeraakt aan Ted-Jan Bloemen. De tot Canadees genaturaliseerde Nederlander reed bij de Canadese kwalificatiewedstrijden in Calgary op de 10.000 meter naar 12.46,83.

Daarmee haalde Bloemen bijna vijf seconden af van de recordtijd van Kramer uit 2006. Destijds kwam Kramer bij de WK allround op de Olympic Oval tot 12.51,60.

Kramer, die dit seizoen de olympische titel op de 10.000 meter als hoofddoel heeft, weet dat Bloemen een van zijn geduchte concurrenten is. Nadat de Canadese Nederlander in november 2015 tot veler verrassing al het wereldrecord op de tien kilometer (12.36,30) voor de neus van Kramer had weggekaapt, heeft hij zich steeds vaker opgeworpen als een stayer van formaat.

Ook dit nog prille olympische seizoen heeft TJ Flowers, zoals de geboren Leiderdorper ook wel genoemd wordt, al nadrukkelijk van zich doen spreken. Een maand geleden reed Bloemen bij een trainingswedstrijd in Calgary ook al een persoonlijk én een Canadees record op de 5.000 meter.

STER reclame