NOS VoetbalAangepast

Schöne: een vrije trap in de eerste minuut, dan wordt De Kuip wel stil

'Comeback kid' Schöne wil mooie statistiek behouden

"Er valt altijd wat te halen in De Kuip." Was getekend, Lasse Schöne. Hij zegt het met een grijns, omdat hij weet dat zijn opmerking past bij de stekeligheden die Amsterdammers en Rotterdammers elkaar uitdelen in de aanloop naar Feyenoord-Ajax.

Maar ook omdat hij als geen ander weet dat Ajax de laatste jaren inderdaad steevast punten pakt tegen Feyenoord. "Dus ja, ik heb goede herinneringen aan de Klassieker."

Recordjacht

Zo goed zelfs dat een record lonkt. De middenvelder verloor namelijk nog geen enkele van de acht competitie-Klassiekers die hij speelde. Alleen Jari Litmanen, John Heitinga, Gregory van der Wiel en Toby Alderweireld kunnen hem dat nazeggen, maar geen van hen komt tot negen Klassiekers zonder nederlaag.

"Leuk voor de boekjes", reageert Schöne op de mogelijkheid om alleen recordhouder te worden. "Al mag die ongeslagen status wat mij betreft natuurlijk blijven, maar dan vooral met het oog op de eredivisieranglijst."

Lasse Schöne

Het was een paar weken geleden overigens nog heel goed denkbaar dat er helemaal geen negende ontmoeting met Feyenoord zou komen voor Schöne.

De 31-jarige Deen kreeg aan het begin van het seizoen immers maar weinig speeltijd. Maar vaste voetbalvolgers weten inmiddels dat Schöne altijd weer terugkeert in de basis.

Comeback kid

Of het nou Frank de Boer is of Peter Bosz of Marcel Keizer, uiteindelijk kiezen alle Ajax-coaches toch weer voor hem. "Ik een comeback kid? Nou, ik moet me steeds opnieuw laten zien, dus dat eerste gedeelte klopt wel. Maar kid past niet echt meer bij mij."

En toeval of niet, maar sinds Schöne weer wordt opgesteld heeft Ajax de slechte resultaten achter zich gelaten. "Dat komt natuurlijk niet alleen door mij, maar het is wel lekker dat we sinds mijn terugkeer twee keer met 4-0 hebben gewonnen."

"Ik denk dat ik met mijn ervaring voor wat rust zorg op het middenveld en ik kan die jonge ploeg een beetje coachen", verklaart Schöne zijn aandeel.

Lasse Schöne zet Ajax in april dit jaar al binnen een minuut op voorsprong in de Klassieker

Bovendien maakt hij ook weleens een belangrijke goal. Zoals tijdens de laatste wedstrijd tegen Feyenoord, toen Schöne al binnen een minuut een vrije trap binnen pegelde.

"Ik denk dat ik morgen weer achter de bal ga staan als we een vroege vrije trap krijgen, dan zal het daar wel eventjes stil worden", aldus Schöne. Gevolgd door opnieuw die grijns.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl