Dankzij de wandelende wifi-punten komen jongeren en ouderen met elkaar in contact
NOS NieuwsAangepast

Maak van je rollator een wandelend wifi-punt

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Een opmerkelijk beeld in de binnenstad van Helmond op vrijdagmiddag: mannen en vrouwen die met felgekleurde rollators rondlopen. En in hun felgekleurde mandje zit ook nog eens een internet-hotspot. Wandelende wifi-punten dus. De rollators zijn uitgevoerd in de kleuren fluorescerend groen, geel en roze, want ze moeten opvallen.

En dat doen ze: jongeren hebben binnen de kortste keren in de gaten dat ze in de buurt van zo'n fluor-rollator gratis wifi hebben. En daar worden ze heel enthousiast van, want in de Helmondse binnenstad heb je dat bijna nergens.

Het is een idee van de stadskunstenaar van Helmond, Rocco Verdult. Hij draait de komende zes weken proef met de rollators, en hoopt dat ouderen zo gemakkelijker contact kunnen maken met jongeren.

"Ouderen zitten vaak in hun eentje thuis, en een beetje doelloos door de stad lopen is niet leuk. Als we aan ouderen uitleggen wat wifi is en hoe ze met jongeren contact kunnen krijgen doordat hun rollator met gratis wifi is uitgerust, snijdt het mes aan twee kanten", zegt Verdult. "Jongeren komen eerder naar de binnenstad als er gratis wifi is; ouderen krijgen buitenlucht én contact."

Er wordt nu rondgelopen door proefpersonen, die zowel aan ouderen als jongeren uitleggen hoe het werkt. Wil je gratis wifi, dan tik je als wachtwoord 'iederevrijdag' in en je zorgt dat je in de buurt van een fluor-rollator bent.

Ouderen reageren verdeeld op het plan. "Jongeren zijn zo leuk niet om contact mee te hebben", moppert een dame van 90 achter haar rollator, "dat valt meestal tegen en ik weet niet wat wifi is."

Maar er zijn ook mensen die wel enthousiast zijn. "Je kunt denk ik veel makkelijker contact maken en dat is gezellig", zegt een dame van 70. Er zijn inmiddels ook al ouderen die zich aangemeld hebben om mee te draaien met de proef.

Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel.

Jongere in Helmond

Ook jongeren zijn enthousiast. "Het beste idee sinds tijden", roept een meisje van 16. "Wifi is voor ons heel belangrijk. In de hele binnenstad van Eindhoven is wifi dus daarom gaan we er graag heen. Helmond heeft zoiets niet, terwijl iedereen snapt dat jongeren wifi nodig hebben. Er zijn oma's en opa's die speciaal wifi aanschaffen omdat ze willen dat de kleinkinderen op bezoek komen. Dit is echt héél vet."

Dat ze daardoor in contact komen met ouderen vinden ze een heel goed plan. "Je kunt niet zomaar op een oudere aflopen en een praatje beginnen. Door de wandelende wifi kan dat wel", zegt een meisje. "Dit is echt een supergoed idee."

Gratis wifi dankzij de fluor-rollator

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl