NOS NieuwsAangepast

Musket en kanon tegen de Spaanse overheersing in Grolle

 • Mattijs van de Wiel

  verslaggever

 • Mattijs van de Wiel

  verslaggever

In de grond is een kuil gegraven voor het vuur. Kampementsvolgster Yvette bakt in een grote gietijzeren pan eieren met uien en spek voor de troepen. "Dat was de taak van de vrouwen", zegt ze. "We vechten niet mee, we verzorgen de soldaten, brengen water en zorgen dat de doden een beetje respectvol worden afgesleept. Het is gewoon echt heel erg leuk!"

De slag uit 1627 naspelen: 'Alles moet kloppen, ook de knopen'

Koken doen ze op open vuur. Alles moet zo authentiek mogelijk zijn. Slapen doen ze op stro. En de tenten zijn van linnen, want katoen werd niet gebruikt. Ook de hoeden, mantels en laarzen zijn van dezelfde materialen als in de zeventiende eeuw. Nagemaakt aan de hand van schilderijen en documenten uit die tijd.

Het stadje Groenlo heet dit weekend weer Grolle. De tijd is er vier eeuwen teruggedraaid. 1500 mensen spelen er de veldslag van 1627 na, waarbij het Staatse leger onder leiding van Frederik Hendrik de Spanjaarden versloeg.

"Dit is het beste zeventiende eeuwse evenement in de wereld. De musketten, het vechten, het eten, de mensen." Charles is samen met andere Amerikanen uit Virginia naar de Achterhoek gekomen om mee te doen. "Mooi om hier samen met de Nederlanders de Spanjaarden te verslaan." Zij vechten mee met de Hollanders. De Spanjaarden spelen zichzelf.

Re-enactments, dat is het naspelen van historische gebeurtenissen, zijn er in alle soorten en maten. Vooral de Tweede Wereldoorlog wordt nagespeeld. Dat er zoveel mensen naar Groenlo komen, komt volgens organisator Edwin Grothe omdat het allemaal klopt.

"De gevechten vinden plaats op precies dezelfde plekken waar destijds is gevochten. Het is historisch verantwoord. Als we de loopgraven opnieuw graven komen we musketkogels van toen tegen. Het hele centrum is zeventiende eeuws aangekleed, dat is uniek in de wereld."

 • Mattijs van de Wiel
  En alles is precies zoals het vroeger was
 • Mattijs van de Wiel
  Het naspelen van de Slag om Grolle is historisch verantwoord
 • Mattijs van de Wiel

Ze moeten zelfs deelnemers afwijzen. "We zijn puristen", zegt Grothe. "We selecteren. Ze moeten geoefend en getraind zijn en ze moeten weten hoe veldslagen in elkaar zitten. Plastic zwaarden zijn not done."

Geen plastic, maar échte wapens zoals in de zeventiende eeuw. Zoals het kanon dat wordt bediend door kanonniers Rick en Marc. Ze houden van vuurwerk, maar dit is van een andere orde. Er is een speciale ontheffing, waardoor ze met écht buskruit kunnen knallen.

"Je moet het goed doen, anders heb je kans dat hij te snel ontploft en dan ben je je vingers kwijt", zegt Rick. "Als het een beetje een goede knal is dan kan ik het publiek zien springen. Uitdragen wat het is geweest in die tijd, dat is het mooiste wat er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl