Het aantal leerlingen op het Zwin College daalt al enige tijd
NOS NieuwsAangepast

Middelbare school Zeeuws-Vlaanderen onder streng financieel toezicht

Het Zwin College in Oostburg staat vanaf volgende week onder aangescherpt financieel toezicht. Het aantal leerlingen op de school is de afgelopen tijd flink gedaald, omdat veel kinderen kiezen voor een school in België. De Onderwijsinspectie twijfelt of de school de kwaliteit van het onderwijs nog wel kan garanderen.

Niet alleen het Zwin College, maar ook andere middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen hebben al een tijd te kampen met een daling van het aantal leerlingen. Veel kinderen gaan al op jonge leeftijd naar scholen in België.

Niet meer terug

"Vanaf 2,5 jaar kun je in België al naar de basisschool en die scholen zijn gratis", zegt Cees Liefting, wethouder van Onderwijs in de gemeente Terneuzen. "Dan kiezen veel Zeeuws-Vlaamse ouders toch voor het geld, want kinderopvang in Nederland is duur." Er rijden zelfs busjes van scholen uit België om de Nederlandse kinderen op te halen.

Als ze eenmaal als peuter in België naar school gaan, dan komen ze vaak niet meer terug. "Als het goed bevalt dan gaan ze daar ook naar de basisschool en de middelbare school", stelt Liefting.

In België zijn de kinderen van 07.00 tot 18.00 uur onder de pannen.

Melanie Warner, moeder van vijf kinderen

Zo ging het ook bij de familie Warnier uit Axel. Twee van hun vijf kinderen gaan naar de basisschool in het Belgische gedeelte van de plaats Koewacht. De derde zal er na de herfstvakantie ook heen gaan. "Het is veel goedkoper", verklaart moeder Melanie. "Vanaf 2,5 jaar kunnen ze al hele dagen naar school. In België zijn ze van 07.00 tot 18.00 uur onder de pannen.

Toen hun zoontje 4 jaar werd en dus gewoon in Nederland naar school kon, besloot de familie Warnier om hem in België te houden. "Het ging gewoon goed. Daarna besloten we om ook onze dochter in België naar school te laten gaan", vertelt Melanie.

"In België is er meer discipline", zegt ze. "Ze werken met meer structuur. Kinderen die in Nederland in het speciaal onderwijs terechtkomen, kunnen in België nog gewoon mee op de basisschool."

De familie Warnier

Op het Zwin College, één van de vier middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen, zaten vijf jaar geleden nog 1080 leerlingen. "Dit jaar zijn dat er 868", zegt directeur Frank Neefs. "Je hebt 1200 leerlingen nodig om financieel gezond te blijven als brede middelbare school."

Het ministerie van Onderwijs denkt dat de daling op het Zwin College zal doorzetten en wil de school daarom goed in de gaten houden. Scholen krijgen per leerling een bedrag uit Den Haag om het onderwijs te verzorgen en de vraag is of de kwaliteit met zo weinig leerlingen op peil kan worden gehouden.

Wie wil hier nog komen wonen als je kinderen niet naar school kunnen?

Frank Neefs, directeur Zwin College

De gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen proberen te voorkomen dat kinderen al vroeg naar België gaan. "We bieden ouders sinds een paar jaar vijf dagdelen opvang aan en dan hoeven ze er maar twee te betalen", zegt wethouder Liefting. Volgens hem is die aanpak succesvol.

"Maar als er verder niets gebeurt op het Zwin College, gaat het mis", zegt directeur Neefs. "Dan kunnen we volgend jaar nog starten, maar halverwege het schooljaar is het geld dan op."

Als dat gebeurt, zullen nog meer leerlingen naar België trekken, omdat een school daar voor de leerlingen in Oostburg dichterbij is dan een andere school in Zeeuws-Vlaanderen.

Reddingsplan

Als er amper nog onderwijs te volgen is in Zeeuws-Vlaanderen heeft dat grote gevolgen voor de regio, vreest Neefs. "Wie wil hier nog komen wonen als je kinderen niet naar school kunnen?"

In juli werd al bekend dat het Zwin College onder aangescherpt financieel toezicht zou worden geplaatst. Sindsdien werkt de Taskforce Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen aan een reddingsplan om het middelbaar onderwijs in de regio te behouden. Eind oktober worden de plannen van de werkgroep gepresenteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl