AFP
NOS NieuwsAangepast

Bijna honderd doden door de pest op Madagaskar

De pestepidemie in Madagaskar heeft sinds augustus aan bijna honderd mensen het leven gekost, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ruim 1100 gevallen van besmetting zijn vastgesteld. Elk jaar is er een pestuitbraak op het eiland, maar dit jaar is die vroeger en heviger dan anders. De oorzaak daarvan, is niet duidelijk.

De epidemie brak in augustus uit en is nog niet onder controle. Ibrahima Soce Fall, regionaal directeur van de WHO in de regio Afrika, zei op een persconferentie in Genève dat het lastig is om de ziekte volledig uit te roeien op het eiland. "We zitten in een actieve fase van de epidemie, waardoor meer doden kunnen vallen. Maar we denken dat we de situatie kunnen veranderen."

Veel armoede

Doordat Madagaskar een van de armste landen van Afrika is, is de hygiëne er zeer gebrekkig. Daardoor breek er ieder jaar weer een pestepidemie uit. "Meer dan 90 procent van de bevolking leeft van minder dan twee dollar per dag", zei Fall. "Veel straten en huizen zijn vies, waardoor bacteriën zich snel verspreiden".

De Wereldgezondheidsorganisatie probeert met antibiotica de ziekte te bestrijden. Er zijn meer dan een miljoen antibiotica-doses verdeeld over de gezondheidscentra in het land. Volgens de WHO is dat genoeg om 5000 patiënten te behandelen en honderdduizend mensen te beschermen.

Ook worden desinfectiematerialen en ontsmettingsapparatuur naar Madagaskar gestuurd.

Artsen zonder Grenzen is ook in Madagaskar om de epidemie te bestrijden. Volgens een woordvoerder van de hulporganisatie kan een uitbraak snel onder controle worden gebracht door patiënten te isoleren.

  • AFP
    In de plaats Anosibe Ifanja is de pestepidemie een groot probleem
  • AFP
    Pesticiden moeten het verspreiden van de pest in basisscholen voorkomen.
  • AFP
    Artsen en verpleegkundigen proberen sporen van epidemie te vinden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl