'Stoepzitter' Ton Stille in de Maastrichtse Rechtstraat 1Limburg

De Maastrichtse antiquaar Ton Stille hoeft geen boete te betalen voor stoepzitten. Vierenhalf jaar geleden had hij een bekeuring gekregen omdat hij op een stoel zat voor zijn boekenzaak. De rechter heeft vanochtend in kort geding geoordeeld dat de man niet vervolgd wordt.

In 2012 was Stille voor het eerst wegens stoepzitten bekeurd. Volgens twee handhavers maakte hij oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte. Na landelijke ophef werd de boete kwijtgescholden, maar een jaar later was het weer raak.

Willekeur

Over deze boete van 220 euro ging het vandaag. De zaak was aangespannen door Stille (73) zelf. Hij wilde een principiële uitspraak. Volgens hem was er sprake van ambtelijke willekeur. Bovendien zit hij al sinds jaar en dag op het trottoir voor zijn zaak.

De uitspraak van vandaag is puur op procedurele gronden; de rechter vond dat de zaak al te lang geduurd had. Als Stille een principiële uitspraak wil, moet hij weer op de stoep gaan zitten, zich opnieuw laten bekeuren en opnieuw de zaak laten voorkomen.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke boete van 50 euro geëist, maar daar ging de rechter niet in mee.

Na afloop van de rechtszaak zat de boekenhandelaar weer op zijn vertrouwde plekje. Op de stoep.

STER reclame