NOS NieuwsAangepast

Van Rijn wil nieuwe meetmethode voor 'sjoemelsigaret'

Er moet een nieuwe meetmethode komen om de schadelijkheid van sigaretten te meten. Staatssecretaris Van Rijn vindt dat de huidige methode niet goed werkt, omdat die geen realistische resultaten geeft.

Tabaksfabrikanten maken gaatjes in de filters van sigaretten. Rokers zouden daardoor minder schadelijke stoffen moeten binnenkrijgen, maar de praktijk is anders; rokers knijpen met hun vingers en lippen de gaatjes dicht. Daardoor krijgen ze toch alle teer, nicotine en koolmonoxide uit de sigaret binnen.

Er zijn Europese regels voor de manier waarop moet worden gemeten hoeveel schadelijke stoffen sigaretten produceren. Van Rijn vindt dat Brussel die regels snel moet aanpassen.

Een andere methode, de Canadian Intense Methode, kan beter de stoffen beoordelen, zegt het RIVM. Bij deze methode neemt de rookmachine trekjes met een groter volume sneller achter elkaar en worden de ventilatiegaatjes in de filter afgeplakt. Bij metingen met deze methode liggen de TNCO-waarden hoger dan bij metingen van de ISO-methode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl