Getty | De Montesquiou Alfred

De reuzenschildpad Jonathan, met 186 jaar waarschijnlijk het oudste nog levende dier ter wereld, leeft al 26 jaar samen met zijn partner Frederica op Sint-Helena, een klein eilandje in de Atlantische oceaan. Maar na al die jaren blijkt nu dat Frederica eigenlijk een Frederic is, meldt het Britse dagblad The Times.

Frederica werd onlangs onderzocht omdat ze letsel had op haar schild. Daaruit bleek dat ze een kleine vervorming had, waarschijnlijk opgelopen in haar jeugd. Maar spannender was de ontdekking dat Frederica eigenlijk een mannetje bleek te zijn.

Regelmatig paren

De schildpadden eten op vaste tijden, doen om 4 uur 's middags een dutje in het gras en regelmatig hebben ze seks. Maar ook al paren de twee geliefden al jaren: er kwamen nooit jongen. Tot verbazing van de verzorgers. Maar daar is nu dus een verklaring voor.

Voor de komst van Frederica gedroeg Jonathan zich onrustig. Een vriendinnetje zou zijn moeilijke gedrag wel oplossen, dachten de verzorgers. Uiteindelijk kreeg de gouverneur van Sint-Helena Frederica cadeau van het Franse consulaat. De twee zijn al samen sinds 1991.

Bekend symbool

Jonathan is een bekend symbool in Sint-Helena: hij staat op de achterkant van de geldmunten op het eiland en is te vinden op veel toeristische posters.

Misschien kan deze ontdekking uiteindelijk nog wat betekenen voor het legaliseren van het homohuwelijk op Sint-Helena. Daar werd vorig jaar een wetsvoorstel over het homohuwelijk nog ingetrokken, nadat er veel tegengeluiden waren gekomen van de ongeveer 4000 inwoners.

STER reclame