Osman Kavala Anadolu Agency / Getty Images

De Turkse zakenman, filantroop en vredesactivist Osman Kavala is aangehouden. De Turkse politie pakte hem op toen hij gisteravond aankwam op de Atatürk-luchthaven in Istanbul na een bezoek aan Gaziantep.

Volgens Kavala's advocaat zeggen de autoriteiten dat er "een geheim onderzoek" tegen hem loopt en dat hij daarom is opgepakt. Volgens onbevestigde berichten wordt hij verhoord over ontmoetingen die hij had voor de couppoging van juli vorig jaar.

Kavala is voorzitter van het instituut Anadolu Kultur in Istanbul en zit in het bestuur van diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties. De politie zou zijn kantoor hebben doorzocht. Ook is hij de oprichter van een van de grootste uitgeverijen van Turkije.

Spoedoproep

PvdA-Europarlementariër Kati Piri, die voor het parlement over Turkije rapporteert, veroordeelde de aanhouding meteen. "Zeer verontrustend nieuws dat Osman Kavala in Istanbul is aangehouden. Zal in het EP voorstellen een spoedoproep te doen voor zijn vrijlating."

Sinds de couppoging van vorig jaar zomer zijn zeker 50.000 mensen gearresteerd en meer dan 110.000 overheidsmedewerkers ontslagen. In eerste instantie werden mensen aangehouden die banden zouden hebben met Fethullah Gülen, de geestelijke die ontkent dat hij achter de coup zit. Steeds vaker worden ook journalisten, wetenschappers en politieke tegenstanders van president Erdogan aangehouden.

STER reclame