Een vliegtuig vliegt laag over woningen rond Schiphol ANP

Wie in een nieuwbouwwoning vlak bij Schiphol gaat wonen, moet de vliegtuigherrie voor lief nemen. Tenminste, ze zijn in elk geval vooraf gewaarschuwd.

Nieuwe bewoners worden voortaan gewaarschuwd voor de geluidsoverlast. Dat gebeurt onder meer door de overlast in het koopcontract op te nemen via een kettingbeding. In zo'n beding staat welke harde afspraken zijn gemaakt tussen de koper en verkoper.

De afspraken zijn gemaakt door de gemeenten, de provincies, KLM en Schiphol en met staatssecretaris Sharon Dijksma, melden regionale media.

De maatregel is genomen omdat er in de toekomst een groot aantal nieuwe woningen wordt gebouwd rond Schiphol. In dat gebied zijn nu nog veel ongebruikte weilanden, panden en kassen.

Gevaar voor neerstortende vliegtuigen

Het is de bedoeling dat onder meer in het gebied pal onder de Buitenveldertbaan 4500 woningen worden gebouwd. Normaal is de bouw van nieuwe woningen direct in het verlengde van de start- en landingsbanen verboden. Daar is namelijk veel geluidsoverlast en bestaat het risico dat een toestel neerstort. Maar door de woningnood is besloten om van het verbod af te wijken.

Er is verzet van bewonersgroepen in de omgeving. Kees van Ojik voorziet problemen: "Je moet niet pal onder de uitvliegroutes bouwen. De bouw van woningen in de Bloemendalerpolder bij Weesp was al een fout. Die komen ook precies onder een route te liggen."

STER reclame