De gemeente Utrecht trok in 2013 de vergunning voor deze boten met prostituees in op verdenking van mensenhandel
NOS NieuwsAangepast

Jaarlijks duizenden mensen slachtoffer van mensenhandel in Nederland

Jaarlijks zijn zo'n 6250 mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel, schat de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Het is de eerste keer dat de nationaal rapporteur met zo'n schatting komt. Eerder werd gerekend met het aantal geregistreerde meldingen van mensenhandel. Het geschatte aantal slachtoffers is ruim zes keer zo groot als het aantal officiële meldingen.

Gedwongen prostitutie

Bijna de helft van de slachtoffers zijn Nederlandse vrouwen die worden uitgebuit in de seksindustrie. "Dat zijn er een stuk meer dan we voorheen dachten", zegt nationaal rapporteur Corinne Dettmeijer.

Van die ruim 3000 Nederlandse vrouwen is ongeveer de helft minderjarig. Dettmeijer: "Dat is schokkend, omdat we die groep maar voor 10 procent in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma's het leven in."

Dettmeijer spreekt van een betrouwbare schatting. De meldingen van vijf belangrijke instanties, waaronder de politie en jeugdzorg, zijn samengevoegd. Het onderzoek is uitgevoerd door drie Nederlandse wetenschappers, die daarvoor geld van de Verenigde Naties kregen.

Het aantal meldingen van mensenhandel daalt (van 1287 in 2012 naar 952 in 2016), maar dat wil niet zeggen dat het fenomeen minder vaak voorkomt. Volgens Dettmeijer blijft een steeds groter deel van mensenhandel buiten beeld. Seksuele uitbuiting vindt steeds vaker plaats in minder zichtbare sectoren, zoals thuisprostitutie en escort.

Ze zegt dat bovendien veel slachtoffers zichzelf niet als slachtoffer zien. "Als het om loverboys gaat zie je vaak dat de meiden verliefd zijn, of bang worden gemaakt, bijvoorbeeld met bedreiging van familieleden."

Campagne

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel begint vandaag met een campagne tegen mensenhandel op scholen en sociale media. Doel van de campagne is om meer aandacht te vragen voor mensenhandel.

Dettmeijer: "Het is belangrijk dat mensen het durven te vertellen, maar nog belangrijker dat mensenhandel leidt tot een melding bij hulpverleners of politie. Alleen dan kunnen we goede schattingen blijven maken en mensenhandel tegengaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl