ANP
NOS SchaatsenAangepast

Gevoelsmens Nuis zweert bij sportpsycholoog

Kjeld Nuis wilde in het verleden niets weten van sportpsychologen. Tegenwoordig kan de wereldkampioen op de 1.000 en 1.500 meter niet meer zonder. Het helpt hem in het dagelijks leven én op de schaatsbaan.

De schaatser van Lotto-Jumbo vloog het afgelopen seizoen over de baan en "won alles wat hij wilde winnen." De professionele gesprekken lijken dus te helpen. Vooral bij het richten van de focus. "En leren dat ik dingen moet accepteren, want dat is voor mij een dingetje", vertelt Nuis gevat.

Stressen

Een slecht ontbijt, een ongunstige loting of een dweilpauze net op het moment dat zijn race moet beginnen; het zijn factoren waar Nuis meestal geen invloed op heeft, maar die hém wel beïnvloeden. "Ik kan dan stressen en het gevoel hebben dat het allemaal niet optimaal is", zegt hij.

Afgelopen seizoen verliep voor Nuis nagenoeg foutloos, terwijl hij tot voor kort vaak het stempel 'net niet' kreeg opgedrukt. Vaak was hij de beste schaatser van allemaal, maar even zo vaak trok hij aan het kortste eind.

Nuis noemt de 1.000 meter bij de wereldkampioenschappen afstanden begin dit jaar als voorbeeld. Daar veroverde hij voor het eerst in zijn carrière goud. Juist dankzij een andere mindset.

Gevoelsmens

"Maar die race was niet perfect. De eerste passen waren niet goed. Ik ging knijpen, forceren, het was te krampachtig. Ik voelde: dit is niet hoe het moet. Dat heeft niets met fitheid te maken. Het is een mindset die je probeert te switchen en dan gaat het weer lekker. Ik ben een gevoelsmens."

ANP
Kjeld Nuis (goud) en Sven Kramer (brons) bij de 1.500 meter op de WK Afstanden

Over minder dan vier maanden doet Nuis in Pyeongchang als het goed is voor het eerst mee aan de Olympische Winterspelen. De gesprekken met zijn sportpsycholoog passen in een voor hem optimale voorbereiding. Het geeft hem een lekker gevoel. En hij wordt er rustig van.

"Hoe vaak hoor je een sporter wel niet zeggen dat hij er met zijn kop niet bij was? En dat het een mentaal spelletje is. Het zijn kleine opmerkingen, maar ik denk dat het zeker in het schaatsen een grote rol speelt."

Pleidooi

Wie goed naar Nuis luistert, hoort een soort pleidooi voor sportpsychologen. "Je wilt gewoon aan die startstreep staan met het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan. Als ik dit niet doe, dan doe ik mezelf tekort", besluit hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl