Een Russische Buk-raket

Nederland haalt Georgische Buk-raket op voor onderzoek MH17

Nederland heeft begin dit jaar een Buk-raket uit Georgië gehaald vanwege het onderzoek naar de ramp met de MH17. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het is niet de eerste Buk-raket die door Nederland wordt gebruikt voor het onderzoek naar de MH17. Onder meer in Finland zijn tests gedaan, waarbij raketten gecontroleerd tot ontploffing werden gebracht. Ook haalde het OM al raketten uit elkaar. Er is nu een raket uit Georgië gehaald op advies van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat adviseerde zoveel mogelijk referentiemateriaal en forensische gegevens te verzamelen.

Nederland deed Georgië een rechtshulpverzoek. "Dat is uitgevoerd en begin 2017 heeft Georgië een Buk-raket beschikbaar gesteld voor het strafrechtelijk onderzoek", zegt OM-woordvoerder Wim de Bruin.

JSF

Volgens RTL wordt de raket ook ter beschikking gesteld aan Defensie, dat de werking van de raket kan testen. Zo moet onder meer worden onderzocht of de raket bedreigend kan zijn voor de nieuwe straaljager, de Joint Strike Fighter.

Bij de ramp met het Maleisische toestel op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven. Het toestel werd volgens onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) neergehaald door een Russische Buk-raket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl