Domestikator van Joep van Lieshout bij het Centre Pompidou Frank Renout / NOS

Het werd geweigerd door het Louvre, maar is nu wel te zien bij het Centre Pompidou in Parijs; Domestikator, van de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout. Vanmiddag is het werk neergezet voor het kunstcentrum in de Franse hoofdstad.

Het kunstwerk bestaat uit een gebouw waarin twee figuren zijn te herkennen. Van Lieshout noemt het "een man die zijn hond uitlaat of een boer met een varken in de weer". Maar Franse critici zien er een seksuele handeling in en noemen het werk aanstootgevend.

Het kunstwerk is onderdeel van de beelden- en installatietentoonstelling Fiac. Toen het Louvre weigerde het beeld te plaatsen, omdat "het publiek het misschien verkeerd interpreteert en niet begrijpt", zag het Centre Pompidou zijn kans schoon. "De voorzitter van het museum zei direct ja toen ik het voorstelde", vertelt directeur Bernard Blistène in Franse media.

Reacties

Correspondent Frank Renout was bij de plaatsing van het kunstwerk. Het trekt veel bekijks, al begrijpt nog niet iedereen het. Zo ziet een oudere vrouw een huis in het werk, terwijl een andere vrouw het "eerder een robot" noemt. "Het is gewoon een huis", zegt een jonge Parijzenaar erover. "Maar dat ene deel lijkt ook wel een mens."

Na wat uitleg wordt er lacherig gereageerd. "Heel erg grappig!", roept een man. Een Nederlands meisje reageert vooral verbaasd. "Seks met een dier? Wat moet ik daar nu van zeggen?"

'Gewoon een abstract gebouw'

Kunstenaar Van Lieshout zegt tegen Renout dat hij alle commotie niet begrijpt. "Als ze beter hadden gekeken naar het werk, naar hoe het er uitziet en de betekenis, dan was het geen punt geweest. Dit is een onschuldig gebouw, een soort uit legoblokjes bestaand abstract gebouw. Zonder dat er enige geslachtsdelen of andere expliciete dingen te zien zijn."

Van Lieshout benadrukt dat het Louvre vol hangt met schilderijen waarop naakte mensen te zien zijn. "En aan de buitenkant van het museum hangt een enorme poster van een halfnaakte dame in lingerie. Dan denk ik: waar hebben we het over?"

Domestikator blijft tot zeker 22 oktober staan voor het Centre Pompidou. Volgend jaar maart is het kunstwerk te zien in Amsterdam, op de NDSM-werf.

STER reclame