ANP

Er is een norm vastgesteld voor de hoeveelheid fipronil die in kippenmest mag zitten. De mest mag niet meer dan 10 microgram fipronil per kilo bevatten, zo heeft demissionair minister Kamp van Economische Zaken besloten.

De norm ligt op 5 microgram fipronil per kilo, maar er wordt een meetonzekerheid van 5 microgram gehanteerd, waardoor 10 microgram de absolute limiet is. Alle kippenmest met meer fipronil moet worden afgevoerd en verbrand. Volgens het ministerie worden deze waarden ook in Duitsland en België gebruikt.

Op het hoogtepunt van het fipronil-schandaal van deze zomer moesten meer dan 250 pluimveebedrijven dicht. Honderdduizenden kippen werden geruimd en miljoenen besmette eieren werden uit de winkels gehaald. Kippenboeren zitten sindsdien opgescheept met in totaal een miljoen kilo aan besmette mest.

Streng

Brancheorganisatie LTO Nederland had een ruimere norm gewild. "Voor een kleine groep bedrijven, die binnen de norm vallen, biedt het verlichting. Daar kan de mest het land op of de vergisters in. Maar een groter aantal bedrijven heeft nu nog steeds een probleem", zegt een woordvoerder.

Volgens LTO zijn de schadelijke effecten van dit soort kleine hoeveelheden fipronil zeer gering. "Het is jammer dat de norm zo streng is."

STER reclame