NOS NieuwsAangepast

Zzp'ers krijgen jaren na bevalling alsnog duizenden euro's

Vrouwelijke zzp'ers die tussen 2005 en 2008 een kind hebben gekregen, komen alsnog in aanmerking voor een compensatie van ongeveer 5.600 euro per persoon. Minister Asscher heeft na een uitspraak van Centrale Raad van Beroep (CRvB) een regeling gemaakt voor deze groep vrouwen. Naar schatting komen 20.000 vrouwen hiervoor in aanmerking.

In 2005 werd het recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen geschrapt. Drie jaar later werd het opnieuw ingevoerd. Enkele vrouwen die intussen een kind hadden gekregen, vonden het onterecht dat zij buiten de boot waren gevallen en stapten naar de rechter. Zij claimden op grond van het VN-Vrouwenverdrag een compensatie. In dat verdrag staat dat iedere werkende vrouw recht heeft op een vorm van bevallingsverlof met behoud van een deel van het inkomen.

Vrij beroep

De zaak sleept al jaren en leidde tot verschillende uitspraken. Deze zomer stelde de CRvB drie vrouwen in het gelijk. Naar aanleiding daarvan heeft Asscher de nieuwe regeling opgezet.

Zelfstandigen, vrouwen met een vrij beroep als advocaat of dokter en echtgenotes die meewerken in de zaak van hun partner kunnen bij het UWV een compensatie aanvragen, als zij tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 een kind hebben gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl