NOS NieuwsAangepast

Zon en lucht kleuren oranje door Saharastof en Portugese asdeeltjes

Het is je misschien al opgevallen toen je naar buiten keek: er hangt een mysterieuze oranje gloed als je naar de lucht kijkt. Ook de zon is fel oranje.

Zon boven Nederland kleurt fel oranje

Het natuurverschijnsel heeft verschillende oorzaken: het fenomeen wordt voornamelijk veroorzaakt door stof en as. Zo hangt er Saharastof in de lucht en zweven er asdeeltjes van de bosbranden in Portugal. Die zijn door de wind meegenomen en in Nederland neergedaald.

Omdat het zonlicht wordt gebroken door de stofdeeltjes, ontstaat er een oranje gloed in de lucht en lijkt de zon op een koperen bal. "Het lijkt alsof er sluierbewolking hangt, maar er is vrijwel geen bewolking vandaag", zegt het KNMI.

 • SQ Vision Mediaprodukties
  De lucht in Nederland is oranje gekleurd en ook de zon is oranje
 • NOS Ooggetuige | Ad Lamerigts
  "De zon in Haelen heeft een opmerkelijke kleur vanmorgen", schrijft de maker van deze foto
 • Marleen Wouters
  In heel Nederland is het natuurverschijnsel te zien
 • Marian Wessels
  Marian Wessels uit Appingedam maakte sinds vanochtend foto's van de oranje zon

De asdeeltjes in de lucht zijn volgens het weerinstituut niet schadelijk voor de gezondheid. De as zweeft op grote hoogte in twee lagen: een op 1500 meter en een op ruim 3000 meter hoogte. De deeltjes zijn zo klein dat vliegtuigen er ook geen last van hebben.

Toch keerden vandaag wel twee vliegtuigen kort na vertrek terug naar Schiphol, vanwege de as in de lucht. Bemanningsleden maakten melding van een rookgeur in de cockpit. Volgens het veiligheidsprotocol zijn piloten dan verplicht het toestel weer aan de grond te zetten.

Overigens had het zuiden van Engeland gisteren al te maken met de oranje gloed. De lucht is daar vandaag weer gewoon blauw.

Lucht boven Londen kleurt gelig door Ophelia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl