In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Kunstcollectie beschadigd bij brand in Stedelijk Museum Zwolle

Bij het Stedelijk Museum in Zwolle is vannacht brand uitgebroken. De kunstcollectie heeft daarbij veel roetschade opgelopen. Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk.

Volgens directeur Benjamin Koolstra is op bewakingsbeelden is te zien dat even na middernacht een apparaatje dat de luchtvochtigheid regelt explodeert in een van de hoeken van de expositiezaal. Dat was op de begane grond van het museum in de binnenstad van Zwolle. Daarna verspreidde de rook zich door de rest van het gebouw.

Op de doeken is daardoor aanslag ontstaan. De collectie zal uit het museum gehaald moeten worden zodat alles gereinigd kan worden.

Debat

RTV Oost meldt dat er een paar uur voor de brand in het stadhuis van Zwolle een debat werd gevoerd over de toekomst van het Stedelijk Museum. Door nieuw beleid van de gemeente, houdt het museum op te bestaan in de huidige vorm en verliezen bijna alle werknemers hun baan.

Na de brand werd al snel een link gelegd met het debat in de gemeenteraad. Maar volgens directeur Koolstra tonen de bewakingsbeelden dat er geen brand is gesticht door een boze medewerker. Hij spreekt van "een wonderlijke samenloop van omstandigheden".

Advertentie via Ster.nl