Wéér de Warriors of de Cavaliers? NBA-legende Jordan somber over nieuw seizoen

Aangepast
NOS / Getty Images

De afgelopen jaren had de NBA een hoge mate van voorspelbaarheid. Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers waren een klasse apart en maakten de dienst uit. Zal dat dit jaar opnieuw gebeuren?

Voormalig NBA-ster Michael Jordan ziet het vooralsnog somber in. Of hij vannacht kijkt naar de seizoensouverture tussen Cleveland Cavaliers (afgelopen seizoen de verliezend finalist) en Boston Celtics is ook nog maar de vraag.

"Er zijn één of twee geweldige ploegen, de overige 28 teams zijn rommel en eigenlijk niets waard", liet Jordan zich ontvallen in een interview met het blad Cigar Aficionado. De basketballegende en tegenwoordig eigenaar van Charlotte Hornets deed met zijn uitspraak veel stof opwaaien.

Michael Jordan AFP

Volgens Jordan, inmiddels 54 jaar oud, is de kloof tussen de kleinere clubs in de NBA en de grootmachten té groot geworden. "De kleinere clubs gaan het heel moeilijk krijgen om financieel te overleven", aldus de oud-basketballer.

Reus en dwerg

"Ik denk dat de competitie vanuit sportief oogpunt daardoor wordt aangetast." Jordan doelt op de sterspelers die massaal naar de grote ploegen trekken, met als gevolg het te vaak een strijd is tussen de reus en de dwerg.

Stephen Curry AFP

Een blik op de lijsten van de bookmakers wijst uit dat Golden State Warriors de torenhoge favoriet is om de NBA-titel te prolongeren. In juni werd die voor de tweede keer in drie jaar tijd veroverd ten koste van Cleveland Cavaliers. Die ploeg, kampioen van 2016, staat tweede op de lijst van favorieten voor de titel.

De Warriors wisten topspelers Stephen Curry en Kevin Durant langer aan zich te binden en bij Cleveland werd het dynamische duo LeBron James/Dwyane Wade in ere hersteld. Het tweetal haalde bij Miami Heat vier keer op rij de NBA-finale en won die twee keer.

LeBron James
@KingJames
Once again it's on @DwyaneWade!! 👑 ⚡️
1 jaar geleden

Het aantrekken van Wade was niet het enige wapenfeit van Cleveland. Zo trok de ploeg ook drievoudig All Star Derrick Rose aan en was er een ruil met Kyrie Irving. Hij vertrok naar Boston Celtics en de Cavaliers kregen daar op hun beurt de beste speler van Boston, Isaiah Thomas, voor terug.

Schaduw

Het vertrek van Irving was echter wel op initiatief van de speler zelf, omdat hij bij zijn club niet langer in de schaduw van andere grootheden wilde spelen. Dat voorbeeld zouden, zo vindt Michael Jordan, meer spelers moeten volgen om de hegemonie van grote clubs te doorbreken.

1/2Derrick Rose en LeBron James nog tegen elkaar Getty Images
2/2Kyrie Irving als speler van Boston Celtics AFP

Maar is er, aan de vooravond van het nieuwe seizoen, dan geen enkele club die de twee superteams uit Cleveland en Oakland kan uitdagen? Oklahoma City Thunder hoopt dit seizoen wel de sprong te kunnen maken. Daar kwamen Carmelo Anthony (sterspeler van New York Knicks) en Paul George (sterspeler van Indiana Pacers) de gelederen versterken.

Samen met Russell Westbrook (gekozen tot de meest waardevolle speler van het afgelopen seizoen) bulkt ook dit team van de kwaliteit. Maar de vraag is of de rest van het team sterk genoeg is om zich serieus te kunnen gaan mengen in de titelstrijd.

Paul George (r) in het shirt van Oklahoma City Thunder AFP

De NBA hoopt in ieder geval dat alle sterren veelvuldig in actie komen. Dat zou dan te danken zijn aan de nieuwe maatregel om het seizoen nu al van start te laten gaan, eerder dan voorgaande jaren. De clubs zouden daardoor wat meer rust hebben tussen de wedstrijden door.

Jacht

"Vorig jaar zagen we veel problemen met spelers die vrijwillig aan de kant bleven. De fans verwachten van ons dat we daar verandering in brengen", zei NBA-baas Adam Silver.

Het aantal wedstrijden zal wel gelijk blijven: 82 per team om precies te zijn. Het eerste duel is dus vannacht. In Cleveland, waar de Cavaliers de jacht op hun tweede titel openen. De basketbalfans en Michael Jordan zullen ongetwijfeld hopen dat het een spannende jacht wordt.

STER Reclame