NOS NieuwsAangepast

Nederlander bij bosbranden Portugal: hopen dat het snel minder wordt

"Houd ramen en deuren gesloten, probeer huizen nat te houden en zorg ervoor dat het erf goed schoon wordt gehouden. Vermijd hout." Dat is het advies dat de Nederlander Klaas Schipper en zijn plaatsgenoten hebben gekregen. Schipper woont op een berg in het Portugese Pena Falcão, vlak bij het gebied dat al drie maanden wordt geteisterd door hevige bosbranden.

"Grote rookwolken, mist en een brandgeur hangen rondom de bergen. Momenteel brandt het op zo'n 30 kilometer bij ons vandaan", vertelt hij. In totaal zijn er nu ruim 145 branden, waarvan 32 als zeer gevaarlijk worden beschouwd.

Schipper houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten. Volgens hem waren de branden afgelopen weekend het hevigst.

Hulpverlening

De Nederlander vertelt dat er veel kritiek is op de hulpverlening, omdat de communicatie tussen de verschillende hulporganisaties slecht verloopt.

Verder is er ook kritiek, omdat blusvliegtuigen, brandweerwagens en tanks met water eind september al in de hangars zijn gezet. Nu de hevige branden massaal uitbreken, blijken ze moeilijk inzetbaar te zijn en is er zelfs een tekort aan hulpmiddelen.

Het dodental in Portugal is inmiddels opgelopen tot ruim dertig. Veel huizen worden nog bedreigd door het vuur. De brandweer heeft om hulp gevraagd aan omringende landen waaronder Marokko. Ook is er vanochtend een beroep gedaan op de Europese Unie.

Regenen

De afgelopen tijd is het warm en droog geweest in Portugal, maar de verwachting is dat het morgen gaat regenen. "We hopen dat de branden daardoor snel minder worden", zegt Schipper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl