AFP
NOS NieuwsAangepast

Iraakse troepen veroveren Kirkuk op peshmerga

Iraakse regeringstroepen zijn de stad Kirkuk in het noordoosten van Irak binnengetrokken. De verovering van de stad kreeg zijn beslag in een bliksemoffensief van anderhalve dag. De actie van het Iraakse leger is een antwoord op het Koerdische referendum over onafhankelijkheid van 25 september, dat tegen de zin van Irak werd gehouden.

Een konvooi van pantservoertuigen van een elite-eenheid van het Iraakse leger, dat getraind wordt door de Amerikanen, reed Kirkuk vanmiddag binnen. De militairen namen posities in op belangrijke punten in de stad, verwijderden Koerdische vlaggen en hesen de Iraakse vlag, in opdracht van premier Abadi.

Iraakse troepen veroveren Kirkuk op peshmerga

Vanochtend nam het Iraakse leger vrijwel zonder slag of stoot ook al een raffinaderij, een olieveld en een militair vliegveld bij Kirkuk in.

Peshmerga

De regering heeft de Koerdische strijdkrachten, de peshmerga, opgeroepen tot samenwerking, om de vrede in Irak te bewaren. Het antwoord van de peshmerga is dat Irak een hoge prijs zal betalen voor "de oorlogsverklaring aan het Koerdische volk".

De Amerikanen hebben beide partijen tot kalmte gemaand, in de hoop een gewapend conflict tussen de Irakezen en de Koerden te voorkomen. In de strijd tegen IS werkt de VS nauw samen met zowel Irak als de Koerden.

Kirkuk ligt net buiten de autonome regio Koerdistan, maar de Koerden maken er wel aanspraak op. Turkmenen in Kirkuk juichten de binnentrekkende Iraakse troepen toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl