In Vaassen in Gelderland is open tbc uitgebroken. Volgens de GGD gaat het om twintig gevallen, vooral in Vaassen maar ook enkele in Apeldoorn en buiten de provincie.

Omdat de infectieziekte besmettelijk is, wil de GGD weten of meer mensen tbc hebben opgelopen. Driehonderd huishoudens in Vaassen krijgen daarom een oproep om zich te laten testen, meldt Omroep Gelderland.

Deze test wordt uitgevoerd op de huid. De mensen krijgen een klein prikje in een arm met testvloeistof. Als er na enkele dagen een zwelling optreedt, kan dat betekenen dat iemand besmet is. In dat geval wordt ook nog een longfoto gemaakt.

Hoesten

Tbc is een infectieziekte die ook in de longen terecht kan komen. Wie het oploopt, klaagt over hoesten (soms van bloed), koorts, moeheid, nachtzweten en vermagering.

Je kunt besmet raken als iemand met tbc in jouw richting hoest. Het kan maanden tot zelfs wel twee jaar duren voordat een besmette patiënt ook daadwerkelijk ziek wordt. Als tbc op tijd wordt vastgesteld, kan de ziekte met medicijnen worden behandeld.

Dna-profiel

Niet iedereen die besmet wordt met tuberculose wordt ook ziek. Volgens Sieb van Kuijk, arts tuberculosebestrijding, geldt dat maar voor 5 procent van de mensen. "Alleen zij kunnen de infectie verspreiden."

Volgens Van Kuijk hebben de mensen van wie nu bekend is dat ze de ziekte hebben, elkaar aangestoken. "Aan het dna-profiel van de ziekte kunnen we zien dat ze elkaar besmet hebben."

STER reclame