Een man probeert het vuur te blussen in de plaats Vieira de Leiria in het midden van Portugal
NOS NieuwsAangepast

36 doden in Portugal en Spanje door natuurbranden

Bij natuurbranden in Portugal zijn zeker 32 mensen omgekomen, onder wie een baby van een maand. Dat hebben de hulpdiensten bekendgemaakt. De bosbranden woeden sinds gisteren, vooral in het midden van het land.

Er zijn nu meer dan 60 brandhaarden; 15 daarvan zijn in de buurt van woningen. De regering houdt er rekening mee dat sommige branden zijn aangestoken. Volgens correspondent Rop Zoutberg heeft justitie verdachten in het vizier. "Als deze mensen worden opgepakt, kunnen ze straffen tot 20 jaar krijgen."

Het is op dit moment gortdroog in het midden van Portugal. De Portugese regering heeft in het gebied ten noorden van de rivier de Taag de noodtoestand afgekondigd. De waarschuwing geldt voor bijna de helft van het land.

Doden door natuurbranden in Portugal

In Spanje zijn tot nu toe vier mensen omgekomen door bosbranden. In de regio Galicië, die in het zuiden grenst aan Portugal, werden twee slachtoffers in een busje ingesloten door het vuur. Hun lichamen zijn in Nigrán teruggevonden in het uitgebrande voertuig.

Door de harde wind is het vuur in Galicië moeilijk te bestrijden. De wind van orkaan Ophelia jaagt de vlammen op langs de Atlantische kust.

Duizenden mensen zijn geëvacueerd. Zo'n twintig dorpen zijn ontruimd, een studentenflat van de universiteit van Vigo en een fabriek van PSA Peugeot Citroën.

In de regio zijn tientallen brandhaarden. Naast 350 brandweerlieden zijn voor de bestrijding van de natuurbranden ook 500 militairen ingezet.

Afgelopen juni kwamen bij bosbranden in Portugal 64 mensen om het leven. Tientallen mensen kwamen om toen ze op de vlucht voor de brand in hun auto werden ingesloten door het vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl