NOS NieuwsAangepast

Excuses Duitse minister voor plagiaat

De Duitse minister van Defensie Zu Guttenberg is niet van plan om af te treden. Wel zal hij gedurende het onderzoek naar mogelijk plagiaat in zijn proefschrift zijn doctorstitel niet voeren.

Zu Guttenberg ligt al dagen onder vuur, omdat hij delen van zijn promotieonderzoek zou hebben gekopieerd uit andere teksten, zonder dat correct te vermelden. Vandaag bood hij daarvoor zijn excuses aan.

Op de website GuttenPlag Wiki hebben bezoekers al bijna negentig verdachte passages uit het proefschrift van Zu Guttenberg geplaatst.

De zaak kwam deze week aan het licht, toen de Süddeutsche Zeitung een hoogleraar citeerde die Zu Guttenbergs onderzoek "brutaal plagiaat" noemde. Volgens de geleerde zouden "meerdere pagina's" in het 475 pagina's tellende proefschrift zijn gekopieerd.

Bijval

De minister kreeg vandaag bijval van collega's uit het kabinet. De minister van Onderwijs zegt dat niemand Zu Guttenberg al mag veroordelen op basis van geruchten en indicaties. Ook minister van Financiën Schäuble neemt het voor zijn jonge collega op. "Hem van plagiaat beschuldigen doet geen enkel recht aan zijn werk", zei de minister.

Bondskanselier Merkel heeft donderdagavond met Zu Guttenberg over de beschuldigingen gesproken. Naar verluidt heeft Merkel haar steun uitgesproken, maar de minister ook gesommeerd om snel voor opheldering te zorgen.

Summa cum laude

De 39-jarige Zu Guttenberg promoveerde in 2007 aan de universiteit van Bayreuth in Beieren. Daar worden de beschuldigingen van plagiaat inmiddels onderzocht. Het onderzoek van de minister kreeg de hoogst mogelijke beoordeling, summa cum laude.

Zu Guttenberg noemde de beschuldigingen woensdag verre van waar. "Ik ben graag bereid om te kijken of ik bij meer dan 1200 voetnoten op 475 pagina's her en der voetnoten niet, of niet correct, heb toegevoegd", zei de minister toen.

Hij voegde eraan toe dat het promotieonderzoek zijn eigen prestatie was en dat hij geen hulp had gekregen van medewerkers. Daarna vertrok Zu Guttenberg naar Afghanistan voor een werkbezoek.

Meer kritiek

De Beierse baron is sinds november 2009 minister van Defensie. Daarvoor was hij negen maanden minister van Economische Zaken. Zu Guttenberg geldt als politiek talent en is de meest geliefde politicus van Duitsland.

De laatste maanden was er al vaker kritiek op Zu Guttenberg, onder meer vanwege een bezoek met zijn vrouw aan Afghanistan en vanwege misstanden in het Duitse leger. Zo bleken brieven die militairen vanuit Afghanistan naar het thuisfront stuurden, onderweg te zijn geopend.

Ook waren er geruchten van muiterij op het opleidingsschip Gorch Fock. Daar was eind vorig jaar een matroos uit een mast gevallen en overleden. Later zeiden verschillende leerlingen op het schip dat ze onder druk werden gezet en onder embarmelijke omstandigheden moesten leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl