De paus tijdens de heiligverklaring
NOS NieuwsAangepast

Paus verklaart slachtoffers Nederlands bloedbad heilig

Paus Franciscus heeft vanmiddag dertig martelaren heilig verklaard die in 1645 door Nederlanders in Brazilië werden vermoord. Tijdens de ceremonie op het Sint-Pieterplein werden ook vijf anderen gecanoniseerd.

De Martelaren van Natal waren de slachtoffers van de Nederlandse kolonisten die halverwege de 17e eeuw de macht in Brazilië probeerden over te nemen van de Portugezen. Katholieken in het gebied werden gedwongen protestant te worden, maar deze groep weigerde.

Twee bloedbaden volgden. In juli 1645 werden een 73-jarige priester en 69 gelovigen tijdens een mis uitgemoord. In oktober volgde nog een slachting tijdens een kerkdienst, waarbij nog eens tientallen doden vielen. De dertig die nu heilig zijn verklaard zijn degenen waarvan de namen zijn overgeleverd.

Afbeelding van de Martelaren van Natal

De martelaren werden in 2000 al zalig verklaard door paus Johannes Paulus II, de eerste stap op weg naar een heiligverklaring. De martelaren worden vooral in Noord-Brazilië herdacht: 3 oktober is een officiële feestdag in de deelstaat Rio Grande do Norte.

Naast de nieuwe Braziliaanse heiligen verklaarde de paus ook drie inheemse Mexicaanse kinderen heilig. Zij werden begin 16e eeuw gedood nadat ze het het katholieke geloof hadden verkozen boven hun traditioneel geloof. Ook een Spaanse en een Italiaanse priester zijn nu heilig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl