Mensen genieten in een park van de zon
NOS NieuwsAangepast

Genieten van zomers weer: buiten knippen, ijsjes en zelfs studeren

  • Anne ter Rele

    redacteur Online

  • Anne ter Rele

    redacteur Online

Het was niet te missen vandaag: het kwik steeg tot (voor oktober) grote hoogte en de zon scheen volop. En dus trokken mensen massaal naar buiten om de laatste zonnestralen mee te pakken.

Marjolijn Duermeijer (36) combineert het zomerse weer op een opmerkelijke manier met haar werk. Op een kade aan een Utrechtse gracht heeft ze een stoel neergezet en een tafeltje met kammen, borstels en scharen.

Ze is buitenkapper en vandaag knipt ze haar klanten in de zon aan het water. "Ik ben een buitenmens en heb van jongs af aan een passie voor haar. Twee jaar geleden dacht ik: waarom combineer ik die dingen niet gewoon?"

Blote voeten

Marjolijn knipt op afspraak aan de grachten en op het strand, altijd op blote voeten. "Vorige zomer werkte ik in Scheveningen, het jaar daarvoor op stranden door het hele land. En vandaag werk ik op de kade voor mijn huis."

Inge wordt geknipt door Marjolijn

Inge de Zeeuw (52) zit in de stoel bij Marjolijn. "Ik moest al heel lang naar de kapper, maar het kwam er steeds niet van. Het is natuurlijk een van de laatste zonnige dagen. Ik wilde sowieso hier op de steiger gaan zitten vandaag, maar dit is twee in één."

Ook als het weer niet zo zonnig is, knipt Marjolein gewoon door. "Als het echt hard regent ga ik langs bij mensen thuis, maar dit doe ik veel liever. Mensen komen heel enthousiast van de kappersstoel af: ze vinden het fijn om zonder spiegel geknipt te worden, en buiten zitten werkt heel ontspannend."

Heel Nederland geniet van de zon

Xian Huang (27) komt uit China en zit buiten op de kade te studeren. "Ik studeer muziekwetenschappen hier. Voordat ik naar Nederland verhuisde, dacht ik dat het hier alleen maar regende. Maar het weer is vooral heel wispelturig: zon en regen wisselen elkaar snel af. Waar ik vandaan kom, is het in de zomer heel warm en vochtig."

Ondanks de felle zon kan Xian zich nog steeds concentreren op haar vak. "Ik krijg juist een goed humeur van dit weer. Het helpt me bij het studeren."

Co (links) en Thomas

Co (72) en Thomas (12) Mulder lopen over de Utrechtse kade met een ijsje. "Dat hadden we sowieso wel gehaald hoor, het is namelijk de laatste dag dat deze ijssalon open is", vertelt Co. "Ik moet een dagje oppassen op hem en laat hem Utrecht zien." Maar veel van zonnig Utrecht gaan Co en Thomas niet meer bekijken. "We gaan naar de speelhal hier in de buurt, helaas binnen dus."

Voor ijsmaker Marjolein Merkens (49) vandaag geen zon, want ze is binnen aan het werk. Toch profiteert ook zij van het mooie weer: klanten genoeg in haar ijssalon. "Het geeft dus ook niet dat ik het mooie weer mis. Dat hoort erbij. Het is vandaag een stuk drukker dan de afgelopen weken, dus dat is mooi."

Marjolein Merkens achter de toonbank

De meest verkochte smaken: yoghurt-kers, mascarpone-sinaasappel, en alles met koekjes. "Dat is trouwens altijd zo, dat ligt niet aan het weer. De speciale smaken zijn het populairst."

Het is de laatste dag dat de winkel open is: morgen begint de winterstop. "Dat zou je niet zeggen met dit weer", lacht ze. Maar vakantie heeft ze nog lang niet. "Nee hoor, alles moet nog schoongemaakt worden. Er is nog zat te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl