Alexander Schwartzman
NOS SportAangepast

Schwartzman wereldkampioen dammen, drie Nederlanders in toptien

Dammer Alexander Schwartzman heeft in het Estse Tallinn voor de vierde keer de wereldtitel in de wacht gesleept. De Rus, die de opvolger is van de eerder uitgeschakelde Roel Boomstra, stootte op de slotdag Guntis Valneris van de troon.

De 50-jarige Schwartzman, die eerder in 1998, 2007 en 2009 wereldkampioen werd, won in 72 zetten met zwart van de Nederlander Martijn van IJzendoorn en passeerde Valneris, die met zwart niet verder kwam dan remise tegen Artem Ivanov.

Schwartzman speelde op de WK twintig partijen: vijftien keer remise en vijf zeges. De Rus mag het volgend jaar opnemen in een tweekamp tegen de onttroonde Boomstra.

Drie Nederlanders in toptien

De Nederlander Alexander Baljakin eindigde als vierde. De jonge Wouter Wolff eindigde op de achtste plaats. De 18-jarige jeugdwereldkampioen stond halverwege de finaleronde nog alleen aan kop na twee gewonnen duels, maar verloor daarna twee partijen en zakte weg op de ranglijst.

Van IJzendoorn was de derde Nederlander in de finale en werd uiteindelijk negende. De nationale kampioen verloor zijn laatste partij tegen Schwartzman, waardoor de Rus wereldkampioen werd.

Rob Clerc, de bondscoach van de Nederlanders, kijkt met gemengde gevoelens terug op de WK. "Als je vooraf zegt dat je met drie spelers in de toptien van de wereld eindigt, zou je objectief gezien tevreden zijn", zegt hij.

"Het is jammer dat Roel Boomstra en zijn uitdager van afgelopen jaar, Jan Groenendijk, niet tot de laatste twaalf wisten door te dringen."

"Tegelijkertijd geeft het heel veel voldoening en hoop dat Wouter Wolff en Martijn van IJzendoorn met hun 18 en 20 jaar zich melden bij de wereldtop", aldus Clerc.

Vijftiende wereldtitel Goloebeva

Zoja Goloebeva sleepte bij de dames voor de vijftiende keer de wereldtitel in de wacht. De 50-jarige Letse, in 1986 voor het eerst wereldkampioene, bleef Olga Fedorovitsj één punt voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl