David Neres viert de 3-0

Ajax boekt met hulp van Sparta ruime zege

Ajax heeft een week voor de Klassieker tegen Feyenoord een ruime overwinning geboekt op Sparta Rotterdam. In de Johan Cruijff Arena werd het 4-0. Ajax had daarbij wel de hulp nodig van de bezoekers.

Ajax was al snel de baas en gaandeweg dienden de kansen zich aan. De Ligt kon vrij inkoppen, maar raakte de bal niet goed. Nadat Deroy Duarte met een hakje bijna 0-1 had gemaakt, schonk Ryan Sanusi Ajax met een eigen goal de verdiende voorsprong.

• ANP
    Joël Veltman en Lasse Schöne vieren de 1-0
    David Neres viert de 3-0 met de supporters

Sparta kwam er na rust vaker uit en dat leverde ruimte en kansen op voor Ajax: vooral Klaas-Jan Huntelaar had moeten scoren. Nu bood Sherel Floranus hulp; hij liep een voorzet van David Neres in eigen doel.

Neres maakte zelf met een harde en mooie knal 3-0, waarna uitblinker Hakim Ziyech via Younes' rug voor 4-0 zorgde. In de 92ste minuut stopte Sparta-doelman Roy Kortsmit een strafschop van invaller Kasper Dolberg.

Stekelenburg

Het was voor Kortsmit de vierde strafschop op een rij die hij wist te stoppen. Dat deed hij in één kalenderjaar. De laatste keeper die dat in één kalenderjaar deed, was Maarten Stekelenburg in 2007.

"Het worden er nou wel heel veel", aldus Kortsmit. "Het is wel een dingetje aan het worden. Ik kan moeilijk ontkennen dat ik er gevoel voor heb, als je de laatste vijf pakt. Ik maak een keuze op gevoel."

Eberhard van der Laan

Voor het begin van de wedstrijd was er aandacht voor het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan. Er was geen minuut stilte, maar er werd één minuut geapplaudisseerd. Van der Laan was niet alleen burgemeester van Amsterdam, maar ook seizoenkaarthouder van Ajax.