Ben je Italiaan als je in Italië geboren bent, of ben je Italiaan omdat een van je ouders het is? Het is een vraag die Italië al tijdenlang bezighoudt. Het recht van het bloed (ius sanguinis) of het recht van de grond (ius soli). En met de grote influx van migranten in Italië is die discussie prangender dan ooit, hoorde onze correspondent in Rome:

Wanneer ben je een Italiaan?

Kinderen van migranten die worden geboren in Italië, hebben nu geen recht op een paspoort. Je moet 18 jaar onafgebroken in het land hebben gewoond voor je de nationaliteit kunt krijgen. Daardoor loop je als puberend kind veel voordelen mis die Italiaanse kinderen wél krijgen, zoals kortingen op culturele instanties.

Protest tegen wetsvoorstel Italië Mustafa Marghadi/NOS

Volgens voorstanders van een nieuwe wet is dat oneerlijk en maakt dat huidige praktijk tweederangsburgers van deze 800.000 in Italië geboren kinderen. Een groep docenten is een estafettehongerstaking begonnen, waarbij zich uiteindelijk 100 parlementariërs en een minister bij aansloten. Ze eisen dat een wet wordt aangenomen door de Senaat, die ervoor zorgt dat kinderen die hier zijn geboren na 5 jaar onderwijs de Italiaanse nationaliteit krijgen.

Weerstand

Maar er is veel weerstand tegen deze wet. Rechtse partijen zeggen dat het een aanzuigende werking kan hebben op migranten. "Stop de invasie", roept Lega-voorman Matteo Salvini om de haverklap op zijn twitteraccount als het over de ius-soli wet gaat.

En Salvini heeft de publieke opinie op zijn hand. Uit een peiling van eind juli blijkt dat ruim de helft van de Italianen niks ziet in de wet.

Petitie

Maar de docenten gaan door met hun actie. Er is een petitie gestart om de politici te dwingen om de wet aan te nemen. Ruim 47.000 mensen hebben de petitie getekend.

Het is ook geen toeval dat deze actie door docenten wordt gestuwd. Zij geven deze kinderen de vakken staatsgeschiedenis, maatschappijleer en leren ze over burgerschap; over burger zijn in een land dat ze nog niet als Italiaan wil beschouwen.

STER reclame