Het Minerva-beeld in het Westfries Museum NOS

Meer dan 30 jaar geleden werd het bronzen beeld Minerva van de sokkel voor het Hilton-hotel in Amsterdam gestolen. Het beeld verdween in de wereld van illegale kunsthandelaren, tot een aantal jaar geleden. Een kunsthandelaar kocht het beeld in 2007, zonder te weten dat het ooit gestolen was. Hij besloot het beeld te schenken.

Vanaf vandaag is Minerva onderdeel van de expositie 'Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland' in het Westfries Museum in Hoorn. Bij de tentoonstelling zijn meerdere gestolen kunstwerken te zien. "In het museum zijn ook de schilderijen te zien die in 2005 gestolen werden en vorig jaar werden teruggevonden in Oekraïne", vertelt verslaggever Ewout de Bruijn die aanwezig was bij de onthulling.

Het bronzen beeld werd in 1929 door de Nederlandse beeldhouwer Jan Havermans gemaakt. Het kunstwerk van 1.80 meter hoog stelt de Romeinse godin van het verstand, de vindingrijkheid, de menselijke geest en de wijsheid voor. Vanaf 1929 stond Minerva voor het Hilton-hotel aan de Apollolaan. In 1985 werd het gestolen.

Ik vond en vind het een prachtig beeld, maar het feit dat het gestolen was maakte toch dat ik er niet echt van kon genieten.

Eigenaar Minerva

De kunstverzamelaar die het beeld kocht, besloot een onderzoeksbureau en de Amsterdamse politie in te schakelen. Uiteindelijk besloot hij het kunstwerk via een zogeheten 'geef-route' van de Belastingdienst aan de Stichting Artzuid te geven.

"Ik vond en vind het een prachtig beeld, maar het feit dat het gestolen was, maakte toch dat ik er niet echt van kon genieten. Dit is voor iedereen de beste oplossing", vertelt de verzamelaar.

De Minervalaan in Amsterdam ANP

Minerva is tot en met het voorjaar van 2018 te zien in de tentoonstelling. Daarna krijgt het beeld weer een plekje in Amsterdam: ditmaal op de kop van de Minervalaan.

STER reclame