NOS VoetbalAangepast

Utrecht-scout Martel: Bahebeck is creatiever dan Haller

Jean-Christophe Bahebeck speelde in de jeugdelftallen van Frankrijk met wereldtoppers als Samuel Umtiti (FC Barcelona), Adrien Rabiot (Paris Saint-Germain), Tiemoué Bakayoko (Chelsea) en Paul Pogba (Manchester United). Zelf voetbalt de 24-jarige aanvaller dit seizoen bij FC Utrecht en daar is hij nog niet zeker van een basisplaats.

Jean-Christophe Bahebeck in actie voor FC Utrecht

Net als zijn voorganger Sébastien Haller is ook Bahebeck in Utrecht terechtgekomen via Didier Martel. De nu 45-jarige Martel werd in twee seizoenen een publiekslieveling in de Domstad en speelde vervolgens nog vier jaar bij Vitesse.

Tegenwoordig houdt hij als scout de Franse competities in de gaten voor FC Utrecht.

"Na de zware blessure van Simon Makienok (de Deense spits scheurde een dag voor het duel met Lech Poznan in de kwalificaties voor de Europa League zijn kruisband, red.) zocht Utrecht nog een aanvaller die op meerdere posities inzetbaar is. Ik heb Jean-Christophe voorgesteld", blijft Martel bescheiden, "en de rest van de scouting heeft toen besloten voor hem te gaan."

Didier Martel in actie voor FC Utrecht

"Hij kan in de spits, maar ook daarachter of op de vleugels", vervolgt Martel. "Hij is een goede jongen, die hard werkt. Hij heeft misschien een paar verkeerde keuzes gemaakt de laatste jaren. Mede door blessureleed is hij wat stil komen te staan in zijn ontwikkeling."

Haller, Cavani en Ibrahimovic

Voor kenners is het roemruchte jeugdtoernooi van Toulon nog altijd de proeftuin voor toptalenten. Daar hield Bahebeck drie jaar geleden bij Frankrijk onder 21 ene Sébastien Haller op de bank.

"Jean-Christophe was een paar jaar geleden het grootste talent van PSG", aldus Martel, die zelf ook speelde voor de Parijzenaars. "Hij speelde samen met sterren als Zlatan Ibrahimovic en Edinson Cavani."

Jean-Christophe Bahebeck in actie voor Paris Saint-Germain

Inmiddels is is de 23-jarige Haller, een jaar jonger dan Bahebeck, een stuk verder. Na drie goede seizoenen voor Utrecht speelt hij nu in de Bundesliga voor Eintracht Frankfurt.

Martel hoopt op eenzelfde scenario voor Bahebeck, die voor een jaar gehuurd wordt van Paris Saint-Germain.

Tien tot vijftien doelpunten

"Jean-Christophe is geen aanspeelpunt en pure afmaker zoals Haller. Het is een ander type. Hij is beweeglijker en creatiever met veel diepgang. Maar hij is minder in de afronding."

Bij PSG kwam Bahebeck tot 34 competitiewedstrijden en scoorde daarin twee keer. Tot nu toe moet Bahebeck het bij FC Utrecht doen met twee basisplaatsen en twee invalbeurten in zeven competitiewedstrijden. De teller staat op een treffer.

"Ik verwacht uiteraard meer van hem", vervolgt Martel. "Hij heeft de voorbereiding met Utrecht gemist en was bij zijn komst nog niet honderd procent fit. Jean-Christophe heeft nog wat tijd en zelfvertrouwen nodig, maar hij kan zeker iets extra's toevoegen aan dit Utrecht."

Bahebeck aan de bal tegen FC Groningen

Bahebeck heeft in Parijs nog een contract tot de zomer van 2019, maar een langer verblijf in de eredivisie sluit Martel niet uit. "Hij heeft echt veel potentie. Als dat eruit komt, gaat hij met doelpunten en assists van waarde zijn voor het team", verwacht Martel.

"Het belangrijkste is dat hij een heel seizoen aan voetballen toekomt. Wat er aan het einde van het seizoen met hem gebeurt, hangt onder andere af van PSG. Als men bij Utrecht tevreden is, kan hij wellicht definitief de overstap maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl