Wöber vroeg doodleuk om nummer 14 bij Ajax

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wöber wilde nummer 14 bij Ajax: dat zat er niet in, logisch

Het gaat snel met Max Wöber. In juli deed hij eindexamen, in augustus stapte hij over van Rapid Wien naar Ajax en in oktober maakte hij zijn debuut voor de nationale ploeg van Oostenrijk.

"Maar ik ga me nu niet als een superster gedragen hoor", lacht de 19-jarige verdediger. "Ik ben nog steeds dezelfde Max: rustig, open en vrolijk."

Met die houding heeft Wöber zich binnen Ajax al snel geliefd gemaakt. En dat terwijl hij in eerste instantie bedankte voor een transfer naar Amsterdam. Toen het vervolgens toch van een overgang kwam, vroeg hij doodleuk om rugnummer 14.

Sánchez en Cruijff

Voor beide zaken had Wöber trouwens een goede reden, want de jongeling uit Wenen doet alles doordacht. Niet voor niets wordt Wöber door zijn trainer Marcel Keizer omschreven als "verstandig en leergierig".

Die verstandige jongen zag in eerste instantie dus af van een overstap naar Ajax. "Het leek mij voor mijn carrière geen goede stap om bij Ajax op de bank terecht te komen", legt hij nu uit. "Maar dat veranderde toen Davinson Sánchez naar de Spurs vertrok." De Amsterdammers betaalden 7,5 miljoen euro voor de verdediger.

"En nummer 14 is mijn lievelingsgetal", vervolgt Wöber, die het grootste gedeelte van zijn jeugd in Wenen als aanvaller speelde. "Dat nummer droeg ik op mijn elfde al bij Rapid. Maar nu begrijp ik wel dat niemand het nummer van een legende als Johan Cruijff mag dragen. Dat is logisch."

Max Wöber (5) maakt Dusan Tadic het leven zuur bij zijn debuut tijdens Oostenrijk-Servië AFP

Nu zou 5 zomaar eens zijn nieuwe lievelingsgetal kunnen worden. Met dat nummer op zijn rug maakte Wöber twee weken geleden tegen sc Heerenveen zijn basisdebuut in de eredivisie. Ajax won met 4-0 en Wöber maakte een van de treffers.

En afgelopen week debuteerde hij ook voor het grote Oostenrijk met dat rugnummer. Die twee interlands (tegen Servië en Moldavië) leverden twee overwinningen op. "Dat was een fantastische ervaring en ik ben er ontzettend trots op dat ik nu international ben."

Linksback of centraal?

Bij de nationale ploeg speelde Wöber linksback, maar bij Ajax ziet Keizer in hem vooral een centrale verdediger. "Wij hebben anderen voor de positie van linksachter, maar het is natuurlijk fijn als iemand op meerdere posities kan spelen", aldus de trainer.

Het lijkt er dus op dat Wöber vanavond tegen Sparta weer samen met Matthijs de Ligt het centrale verdedigingsduo zal vormen en dat Nick Viergever aan de linkerkant zal starten.

Voor een centrale verdediger is communicatie van onschatbare waarde. En dat is vaak een struikelblok voor een buitenlandse nieuwkomer. Niet voor Wöber, zo blijkt bij een kleine test van zijn kennis over Nederland.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wöber maakt indruk met kennis over Nederland

Moeiteloos schudt hij het aantal inwoners, de kleuren van de vlag, het laatste kampioensjaar en Nederlands meest succesvolle autocoureur uit zijn mouw.

Is Wöber soms een kleine Nederlander. "Een kleine? Nee, een grote Nederlander", antwoordt de 1.89 meter lange Oostenrijker gevat. "En over drie maanden doen we dit in het Nederlands."

Max Wöber viert zijn eerste treffer voor Ajax in het duel met sc Heerenveen Pro Shots

Ajax-Sparta begint om 18.30 uur. De wedstrijd is live te volgen op NPO Radio 1, NOS.nl en Teletekstpagina 818. Een samenvatting van het duel is om 22.40 uur te zien op NPO 1.

STER Reclame