ANP

Het Nederlands Forensisch Instituut wil een deel van de secties op lichamen uitbesteden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Dat is een gevolg van capaciteitsproblemen bij het NFI, meldt het radio-onderzoeksprogramma Argos.

Het NFI verwacht dat de komende tijd vijf tot tien lijken per maand naar België vervoerd moeten worden voor onderzoek. Het gaat om lichamen van mensen die mogelijk of zeker slachtoffer zijn geworden van een misdrijf.

Personeelstekort

Het personeelstekort is volgens het NFI ontstaan door het overlijden van een van de forensisch pathologen. Daarnaast is het aantal doden waarop sectie verricht moet worden, toegenomen. De afgelopen jaren zag het NFI juist een dalende trend.

Het team bestaat nu nog uit drie forensisch pathologen en twee pathologen in opleiding. Op het moment dat die twee klaar zijn volgend jaar, verwacht het NFI dat de problemen zijn opgelost.

Kritiek

Forensisch patholoog Frank van de Goot noemt de gang van zaken in Argos bizar. Volgens hem tekent zich al jaren een capaciteitsprobleem af en is daar te weinig tegen ondernomen. Van de Goot en een andere onafhankelijk forensisch patholoog hebben hun diensten aangeboden aan het NFI, maar daar wil het instituut niet aan beginnen.

Het Openbaar Ministerie en de politie zijn akkoord met de werkwijze van het NFI, zegt Argos. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van het NFI.

STER reclame