Reinier Honig ANP

Volgende week staan de EK baanwielrennen op het programma, inclusief het onderdeel stayeren. Reinier Honig is op die discipline de Nederlandse troef, maar omdat het geen olympisch onderdeel is, financiert de wielerbond KNWU zijn verblijf niet.

"Dat hoorde ik dinsdag pas, dus dat viel wel even rauw op mijn dak." En dus ging Honig op zoek naar alternatieve geldbronnen. "Ik kreeg veel reacties van mensen die mij wilden ondersteunen en toen is het idee van een crowdfundingsactie ontstaan."

Dat was donderdagavond. Vrijdagmiddag was het benodigde geld al binnen. "We hadden al een goedkoop hotelletje geboekt, maar achteraf had ik misschien wat langer kunnen wachten en een wat luxer hotel kunnen boeken", grapt Honig. "Maar de beschrijving van dit hotel is simpel en schoon en daar ben ik tevreden mee."

Geen geld van de bond en toch naar het EK

Maar dat dit nodig is en dat hij geen ondersteuning krijgt vanuit de wielerbond, vindt de baanwielrenner onbegrijpelijk. "Raar. Hun argument is dat het niet-olympisch is, maar dat geldt voor de helft van de onderdelen van het EK."

'Rijst koken op je hotelkamer'

"Er zijn ook andere niet-olympische onderdelen die wel in de selectie worden toegevoegd. Het is ook gewoon fijn als je in het hotel van de ploeg zit, er een verzorger is en er pasta op tafel staat in plaats van dat je de rijst moet gaan koken op je hotelkamer."

Maar ook zonder hulp van de bond, en wellicht met zelf gekookte rijst denkt Honig dat er wat mogelijk is. "Het is een paar jaar geleden dat ik heb meegedaan op dit onderdeel, maar ik denk dat ik op het podium kan eindigen."

STER reclame