Zorgen om veiligheid vliegtuigen en auto's door Japans sjoemelstaal

Aangepast
AFP

Hoe veilig zijn auto's van Japanse producenten zoals Toyota, Mitsubishi en Honda? De komende weken wordt de veiligheid van allerlei Japanse producten onder de loep genomen na een fraudeschandaal bij de Japanse staalproducent Kobe Steel.

De twee-na-grootste staalproducent van het land heeft materiaal geleverd waarbij de gegevens zijn vervalst. Van aluminium-, koper- en staalproducten bleken jarenlang de certificaten niet in orde. De materialen hadden een kortere levensduur en minder stevigheid dan gedacht.

Het zorgt voor veel onrust, want de materialen van Kobe Steel zijn terechtgekomen bij zeker tweehonderd bedrijven. Het materiaal is bijvoorbeeld gebruikt in auto's, bij de productie van de shinkansen, de Japanse hogesnelheidstrein, bij de bouw van ruimteraketten en het zit in vliegtuigen van Boeing en Airbus.

De Japanse hogesnelheidstrein EPA

Vooralsnog zeggen producenten dat het gebruik van de materialen geen directe veiligheidsproblemen oplevert. Fabrikanten zijn momenteel druk bezig om hun producten te testen.

Ook Kobe Steel zegt nog weken nodig te hebben om de precieze gevolgen in kaart te brengen. De afgelopen week moest het bedrijf verschillende keren toegeven dat de fraude bij meer materialen had plaatsgevonden dan eerder gedacht.

Diepe buiging

Voor het bedrijf zijn de gevolgen desastreus. De beurskoers daalt al dagen achter elkaar. In een week tijd is de waarde van het bedrijf met meer dan 40 procent gedaald.

Het bedrijf hangt bovendien verschillende rechtszaken boven het hoofd van gedupeerde klanten die schadevergoeding eisen.

De topman heeft met een diepe buiging zijn excuses aangeboden. Hij zegt dat het vertrouwen in Kobe Steel compleet is verdwenen. Binnen twee weken hoopt hij een overzicht te hebben van de gevolgen van de fraude.