Deze pictogrammen gaan fietsers tegenkomen ANWB

Als automobilist moet je er vooral in de stad waakzaam op zijn: de hordes fietsers die zich zonder enige vorm van verlichting verplaatsen. Voorlichting helpt niet en de politie slingert ze amper op de bon: vorig jaar werden ruim 34.000 fietsers bekeurd voor het niet voeren van de juiste verlichting, blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. Ter vergelijking: automobilisten kregen bijna 300.000 bekeuringen voor rijden door rood.

Bij de ANWB lijken ze nu een succes te hebben gevonden in de strijd tegen de onzichtbare fietser: pictogrammen op het wegdek. Eerst een icoontje met een wijzende vinger naar een dynamo, daarna een wijsvinger richting de verlichting en vervolgens bij het verkeerslicht nog een smiley met een tekst: 'zet je licht aan'. Fietsers die moeten stoppen voor het rode licht, als ze dat al doen, kunnen daar hun lamp inschakelen.

Geheugensteuntje

Het is een geheugensteuntje, zegt Markus van Tol van de ANWB. "Vaak is het niet voeren van goede fietsverlichting geen kwestie van onwil", legt hij uit. "Maar mensen vergeten het, het lampje is kapot, de batterij is leeg. Met die pictogrammen doen we het goede gedrag voor. Dat geheugensteuntje pakken fietsers mee."

De ANWB deed een proef in onder meer Nijmegen. Daar steeg het aantal fietsers dat met verlichting fietste tijdens de proef van 43 naar 55 procent. "Als landelijk 13 procent méér fietsers met verlichting gaan fietsen, dan zijn dat er best veel", zegt Van Tol.

Er komt een vervolg op het experiment. Vanochtend werden in Den Haag al pictogrammen aangebracht en er zijn concrete plannen om na de herfstvakantie in Rotterdam en Utrecht te beginnen.

STER reclame