Dion Beukeboom ANP

"Het wordt Beukeboom versus Wiggins. Ik begrijp de publieke opinie wel: wie is Dion Beukeboom en wat denkt hij in godsnaam te gaan doen? Maar in feite rijd je een uur tegen de klok. En je moet zo ver mogelijk komen."

Aan het woord is Dion Beukeboom, de hoofdrolspeler in een nieuwe werelduurrecordpoging. De 28-jarige baanrenner wil in augustus 2018 een aanval doen op het record van 54,526 kilometer, dat sinds 2015 op naam staat van Bradley Wiggins. Zijn begeleider Jim van den Berg heeft hem er inmiddels van overtuigd dat het haalbaar is. "We denken het record te kunnen verbeteren."

Beukeboom gaat voor werelduurrecord Wiggins

Beukeboom liet zich niet zomaar overhalen door Van den Berg. "Ik dacht eerst dat hij gek was. Ik wist wel dat hij het nog een keer wilde doen na de poging van Thomas Dekker, maar we hebben het hier wel over Wiggins. En andere mannen die het aangevallen hebben, zijn allemaal renners van een iets groter kaliber dan ik."

Maar met cijfers was de tweevoudig Nederlands kampioen achtervolging wel over te halen. "Ik heb vorig jaar een aerodynamicatest gedaan. Dus hij kent mijn vermogens over een uur. Toen hij dat losliet op een wiskundige formule en uitlegde wat dat op hoogte in Mexico zou doen, begon ik er steeds meer in te geloven. En ik werd steeds enthousiaster."

Jim van den Berg begeleidde eerder Thomas Dekker naar een recordpoging. Dekker kwam 271 meter tekort. Het uur had vijftien seconden langer moeten duren.

De bewegingswetenschapper heeft geleerd dat er met een betere voorbereiding een hoop te winnen valt. Daarom maken hij en Beukeboom nu al de poging in augustus 2018 bekend.

Dekker komt 271 meter tekort voor uurrecord

En ook de omstandigheden laten nog ruimte voor verbetering. Wiggins verbeterde het record op een baan in Londen. "De luchtdichtheid is belangrijk. Oftewel een combinatie van luchtdruk, weer, temperatuur, luchtvochtigheid. En die is in Mexico, op 2.000 meter hoogte, ideaal. Zeker in augustus, de periode van het jaar waarin wij gaan. Dan wordt er wat meer regen voorspeld en is er een wat lagere luchtdruk."

Ook ervaring op de baan is belangrijk. Nu had Wiggins die eveneens, maar de Brit bereidde zich niet bijna een jaar voor op zijn aanval. Dat, in combinatie met de trainbaarheid van Beukeboom, moet de rest doen. "Dion is getest op aerodynamica. En hij heeft al twee keer op een NK tijdrijden vermogens geleverd waarvan ik zeg: dan is het mogelijk om, binnen de juiste omstandigheden, dat werelduurrecord te verbeteren."

STER reclame