NOS NieuwsAangepast

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd bankpas

'Ik vind het handig, omdat je dan zelf naar de winkel kan'

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een bankpas. Was de middelbare school eerst nog het moment waar de meesten die pas kregen, nu is dat vaak al op de basisschool. En dat komt mede door de banken, die de minimumleeftijd voor een eigen pas steeds verder verlagen. Banken merken dat er vraag naar is. Bij ABN Amro en ING kun je al een rekening openen vanaf 0 jaar, en bij de Rabobank straks ook.

"De pinpas hoort er helemaal bij. Vanaf een jaar of twaalf heeft iedereen wel een rekening met een bijbehorende pinpas", zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "Ouders hebben steeds minder contant geld in huis. En zakgeld geven via een rekening waar een pinpas aan is gekoppeld, is ook vooral makkelijk."

"Ik wilde er een, toen zijn we naar de site gegaan en hebben we er daar een aangemaakt", zegt Max (11). Sofia (9) is ook enthousiast. "Ik vind het handig omdat je in de winkel zelf kan betalen met je eigen pinpas." Ook Zoë (11) is tevreden. "Ik krijg nu 2 euro zakgeld per week, maar mijn moeder vergeet het altijd. En nu kan ze het gewoon op mijn pinpas zetten."

Mensen die met een pinpas betalen, geven sneller geld uit dan wanneer ze contant betalen. Dat geldt dus ook voor kinderen

Nibud

Het Nibud en opvoedkundigen vinden het goed dat kinderen op jonge leeftijd al leren omgaan met een bankpas. Maar te jong is ook niet verstandig. "Als kinderen nog niet kunnen rekenen of briefjes kunnen lezen, dan is het kopen van spullen ook lastig. Ook zien we dat mensen die met een pinpas betalen, sneller geld uitgeven dan wanneer ze contant zouden betalen. Dat geldt dus ook voor kinderen", zegt het Nibud.

Het Nibud adviseert om op de basisschool te beginnen met de uitleg van een bankpas. Je pincode hardop roepen, die te vaak verkeerd intoetsen of mensen laten meekijken moet worden voorkomen. "We vergelijken het met fietsen: je stuurt je kind ook niet zomaar de weg op als hij nog niet kan fietsen. Dat doe je geleidelijk, en zo vinden wij ook dat je met een pinpas moet omgaan."

Hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles zegt dat sommige basisschoolkinderen goed kunnen omgaan met de verleidingen van een pinpas. Maar dat er ook zijn die dat moeilijk vinden. "Daar moet je dus in opvoeden, op school en thuis. Maar niet alle ouders realiseren zich dat ze hun kinderen moeten leren om te gaan met geld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl