Een brandweerman loopt tussen branden in Orange, Californië
NOS NieuwsAangepast

Chaotische evacuaties bij natuurbranden Californië

In de Amerikaanse staat Californië zoeken inwoners een veilig heenkomen voor de natuurbranden. Veel evacuaties verlopen chaotisch en van zeker zeshonderd mensen is niet bekend waar ze zijn. Ze staan te boek als vermist. Volgens de lokale autoriteiten kunnen veel mensen familie en vrienden moeilijk bereiken doordat telefoon- en internetverbindingen zijn uitgevallen.

Tot dusver zijn bij de natuurbranden zeker 23 mensen om het leven gekomen. De brandweer vreest dat het dodental de komende dagen oploopt. Verwacht wordt dat het vuur verder oplaait door de harde wind.

Enorme verwoesting

Vooral in het noorden van Californië is de verwoesting door de branden enorm. Grote delen van de bekende wijnstreken Napa en Sonoma zijn geëvacueerd. Buurten zijn in de as gelegd. Zeker 3500 gebouwen en huizen zijn vernietigd door het vuur.

De Californische brandweer spreekt van een catastrofale natuurramp. In de staat woeden momenteel 22 brandhaarden, vijf meer dan gisteren. Het vuur verspreidt zich razendsnel door de wind en droogte. Soms zelfs sneller dan brandweermensen kunnen rennen, zei een van de leidinggevenden van de hulpoperaties.

  • Reuters
    De lucht boven pretpark Disneyland Californië in Anaheim kleurt oranje door de natuurbranden
  • Reuters
    Een inwoner van de stad Santa Rosa loopt met haar bezittingen langs verwoeste auto's en stacaravans
  • Reuters
    Een blushelikopter aan het werk in Californië
  • Reuters
    In Californië zijn complete buurten in de as gelegd

Zo'n achtduizend brandweermannen bestrijden het vuur. Het bluswerk worden bemoeilijkt door de weersomstandigheden. In veel gebieden draait de wind vaak, waardoor het vuur steeds van richting verandert.

Door de vele brandhaarden in de staat zijn sommige plaatsen moeilijk bereikbaar. Tientallen helikopters vliegen over het rampgebied om branden te blussen en achterblijvers op te pikken.

Tot nu toe is zo'n 686 vierkante kilometer in de as gelegd, een gebied zo groot als ongeveer de helft van de provincie Utrecht. De brandweer vreest bovendien het ergste; de angst bestaat dat afzonderlijke brandhaarden bij elkaar komen en veranderen in een groot inferno.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl