Een luipaardwelp in een kooi die maar weinig beschutting biedt Facebook/Ben Weyts

De Olmense Zoo in Vlaanderen moet van de overheid dicht. Minister Ben Weyts van Dierenwelzijn heeft de vergunning van de dierentuin in Balen, in de provincie Antwerpen, ingetrokken. Volgens hem is het er slecht gesteld met het dierenwelzijn.

In de dierentuin worden ongeveer duizend dieren gehouden, waaronder olifanten, zebra's, leeuwen en apen. Bij elkaar zijn er 250 diersoorten, "maar die zijn vaak ondergebracht in verblijven die slecht geventileerd zijn of die niet goed worden schoongemaakt", zei Weyts tegen Belgische media. "Er zitten veel te veel dieren in een te kleine ruimte."

De problemen met de Olmense Zoo zijn niet nieuw, zegt Weyts. Ze zijn eerder aangekaart, maar dat heeft volgens de minister niet tot verbetering geleid. Daarom moet de dierentuin nu onmiddellijk de deuren sluiten. "Het moet duidelijk zijn dat we dierenwelzijn ernstig nemen. Wie niet horen wil, moet voelen."

Belangrijke attractie

De directie van de dierentuin is geschrokken en overweegt beroep aan te tekenen tegen gedwongen sluiting. Burgemeester Johan Leysen van Balen vindt de beslissing van Weyts onbegrijpelijk. "De Olmense Zoo is een belangrijke attractie voor Balen, met 100.000 bezoekers per jaar. Dat is niet onbelangrijk voor het toerisme hier", zegt Leysen. Hij vindt de Vlaamse overheid op dit punt te streng. "Je moet niet met een kanon op een mug schieten."

Facebook/Ben Weyts

De sluiting is nog niet definitief, maar er wordt al wel bekeken waar de dieren uit Balen naartoe kunnen als het zover komt.

STER reclame