NOS Nieuws

Nederland in top EU met gendergelijkheid, maar er is ook kritiek

Nederland doet het goed op het gebied van gendergelijkheid in vergelijking met andere EU-landen. Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) plaatst Nederland op de vierde plek van de 28 lidstaten.

In Nederland krijgen vrouwen relatief goede banen en arbeidsvoorwaarden. Ook op het gebied van vrije tijd is de gelijkheid tussen man en vrouw in Nederland groot.

Eens in de tien jaar geeft het instituut een rapportcijfer tussen de 0 en 100 aan alle EU-landen. Ver bovenaan staat Zweden met 82,6 punten en Nederland behoort met 72,9 punten tot de top. Hekkensluiter is Griekenland met 50 punten. Gemiddeld scoort de EU 66 punten.

Het EIGE is niet tevreden met de vooruitgang in het afgelopen decennium. "We gaan met een slakkengang vooruit. Echte gelijkheid in de samenleving tussen mannen en vrouwen is nog ver weg", zegt de directeur van het instituut. Ook de Europese Commissie is niet tevreden. "Er is een sterke ongelijkheid in alle aspecten van het leven. Europa heeft dan ook de plicht om daar iets aan te doen", zegt de Eurocommissaris voor Gendergelijkheid Jourova.

Volgens het instituut is het vooral een probleem dat voornamelijk mannen macht hebben in hun werk. Twee van de drie afgestudeerde journalisten zijn bijvoorbeeld vrouw, maar aan de top is maar een op de vijf een vrouw. Ook is de traditionele rolverdeling in Europa nog springlevend volgens het rapport: een derde van de mannen doet dagelijks iets in het huishouden, tegenover 80 procent van de vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl