Nicholas Rasmussen EPA

De Amerikanen zeggen dat de door Iran gesteunde terreurbeweging Hezbollah plannen heeft voor aanslagen op Amerikaans grondgebied. De VS heeft een beloning van miljoenen dollars uitgeloofd voor tips over de verblijfplaats van twee Hezbollah-leiders.

Nicholas Rasmussen, het hoofd van de anti-terreurdienst NCTC, zei op een persconferentie in het Pentagon dat de terreurplannen van Hezbollah zich richten op Amerikaanse doelen, "ook binnen de VS".

Daarom maken de Amerikanen gericht jacht op Talal Hamiyah en Fu'ad Shukr. Hamiyah zou alle Hezbollah-aanslagen buiten Libanon coördineren. Shukr zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij een aanslag in 1983 op een Amerikaanse kazerne in Beiroet, waarbij 220 Amerikaanse mariniers en 58 Franse militairen omkwamen.

Ministerie Justitie VS

"Sinds 9/11 hebben we ons in de terreurbestrijding vooral gericht op al-Qaida en later op IS, maar we hebben Hezbollah ook al die jaren in het vizier gehouden", zei Rasmussen. Voor de gouden tips over de twee leiders is respectievelijk 7 en 5 miljoen dollar uitgeloofd.

STER reclame