In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Konijnenplaag Westerland: dieren binnen bebouwde kom afgeschoten

In Westerland in Noord-Holland zijn door jagers in korte tijd 100 tot 150 konijnen afgeschoten. Het dorp heeft zo veel last van een konijnenplaag dat sinds een maand ook binnen de bebouwde kom op de dieren mag worden gejaagd.

De vergunning is afgegeven door de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord. Volgens een woordvoerder komt het niet vaak voor dat konijnen binnen de bebouwde kom mogen worden afgeschoten.

luchtdrukgeweer

Met een geladen luchtdrukgeweer lopen jagers langs schuurtjes in de tuinen van Westerland. Voor de jacht in de bebouwde kom hebben de jagers een speciaal geweer aangeschaft. "Je kan niet met een jachtgeweer door de wijk lopen", zegt een jager tegen NH Nieuws.

De konijnen vormen een groot probleem. Ze knagen bomen kapot en vernielen moestuintjes. Vooral de kuilen die ze graven in de weides baren omwonenden zorgen. "Als een paard over het land draaft en hij stapt in een gat, dan is het klaar."

Inwoners van Westerland hebben gemengde gevoelens over het afschieten van konijnen bij hun huis. "Ik ben tegen jagen, maar het probleem is te groot", zegt een van hen. Een andere bewoner wil graag gewaarschuwd worden als er wordt geschoten. "Dan blijf ik lekker binnen zitten met de hond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl